Tre avlange pinner i plast. I den ene enden er det et rosa lokk, midt på er det felt som viser én eller to streker.
Man kan kjøpe graviditetstester for hjemmebruk på butikker og apotek. For å ta testen, tar man av det rosa lokket og dypper målepinnen inni i urin. Etter en stund, kan man lese av om man er gravid. Om det er én strek, har testen virket som den skal, men kvinnen er ikke gravid. Er det to streker, er kvinnen gravid.
Foto
Av /Shutterstock.

Graviditetstest eller svangerskapsprøve et hjelpemiddel som gjør det mulig ved en enkel undersøkelse å fastslå om en kvinne er gravid eller ikke. Stigende mengder humant choriongonadotropin, HCG, fra placenta måles i urinen. Positiv HCG-prøve opptrer cirka 2 uker etter befruktning. Testen kan gjøres hjemme med utstyr kjøpt på apotek.

Faktaboks

Uttale
graviditˈetstest
Også kjent som
svangerskapsprøve

Metoden bygger på en antigen-antistoff-reaksjon mellom et hormon som kommer fra morkaken (humant choriongonadotropin, hCG), og et antiserum, som man får fra kaniner som er immunisert mot hCG. Prøven blir positiv allerede noen få dager etter uteblitt menstruasjon.

Tidligere anvendte man biologiske metoder til påvisning av svangerskapshormoner (hCG). Ved den biologiske graviditetsreaksjon benyttet man ikke fullt utvokste hunnmus. Disse måtte sprøytes daglig i fire dager med urin fra den gravide kvinnen. Etter avliving av musene (den femte dagen) ble dyrenes eggstokker inspisert. Ved nærvær av svangerskapshormoner er det utviklet blodpunkter i eggstokkene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg