morkaken

Morkaken (placenta). Snitt av livmoren med morkaken. Morkaken (som er fosterets vev) vokser inn i slimhinnen i livmorveggen, men ikke inn i selve muskelveggen.

Av /KF-arkiv ※.

Placenta ligger på disse tegningene i nedre del av livmoren og går ned til eller dekker indre mormunn.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Morkaken eller placenta er en del av fosteret som begynner å dannes umiddelbart etter implantasjonen, det vil si etter at det befruktede egget (blastocysten) har slått seg ned i livmorslimhinnen. Det ytterste cellelaget i blastocysten vokser inn i livmorslimhinnen, samtidig som cellene deler seg og danner det som blir til morkaken.

Faktaboks

Også kjent som

latin placenta, ‘flat kake’

Til å begynne med er det morkake rundt hele fosteret, men etter hvert som det vokser, tilbakedannes den delen av morkaken som vender ut mot livmorhulen. Morkaken vokser i takt med fosteret og er i funksjon gjennom hele svangerskapet.

Anatomi

Morkaken består av en rekke totter (villi). Hver tott inneholder forgreninger fra blodårene i navlesnoren og ligger badet i morens blod i det som kalles det intervilløse rom. Det eneste som skiller fosterets blod og morens blod, er cellene i fosterets kapillarer og et enlaget cellelag i tottene, med litt tynt vev imellom. Morens og fosterets blod kan derfor ikke bli blandet.

Transport

All transport av næringsstoffer og oksygen fra mor til foster skjer over disse cellelagene i tottene, og slaggstoffer og karbondioksid transporteres tilbake til mor fra foster. Noen næringsstoffer transporteres aktivt over cellene ved prosesser som foregår i morkakecellene. Andre strømmer passivt gjennom cellene fordi konsentrasjonen er forskjellig på hver side av cellene (osmose). Oksygen passerer for eksempel fra morens blod over i fosterets fordi oksygentrykket er størst i morens blod. Karbondioksid siver den motsatte veien fordi denne gassen finnes i størst konsentrasjon i fosterets blod.

Hormoner

Morkaken produserer en rekke hormoner og andre stoffer. Bare en del av disse stoffene er kjent. Et viktig hormon er progesteron, det svangerskapsbevarende hormonet. Det har mange virkninger i kroppen, en av dem er at glatte muskelceller blir slappere. Blir progesteronet borte, begynner livmoren å trekke seg sammen og fosteret støtes ut. Et annet hormon, hCG (humant choriongonadotropin), er det hormonet man kan påvise i svangerskapstester i urin eller blod.

Beliggenhet

I begynnelsen av svangerskapet dekker morkaken en forholdsvis stor del av veggen i livmorhulen, men etter hvert som livmoren vokser, dekker den en relativt mindre del. På slutten av svangerskapet kan morkaken ligge hvor som helst i livmoren, vanligvis ligger den i øverste del. Ligger den så langt nede at den helt eller delvis dekker indre mormunn, kalles det placenta previa (forliggende morkake). Dette er en potensielt alvorlig svangerskapskomplikasjon som kan føre til store blødninger i slutten av svangerskapet eller begynnelsen av fødselen. Man må derfor som regel gjøre keisersnitt. Risikoen for å få forliggende morkake øker med antall tidligere svangerskap.

Morkaken ved termin

Ved termin veier morkaken mellom 500 og 600 gram og ser ut som en blårød skive, to til tre centimeter tykk og 15 til 20 centimeter i diameter. Den siden som vender mot fosteret er kledd av fosterhinne og er blank og glatt. Den siden som vender mot moren er ruglete.

Morkakens 'fødsel'

Tredje stadium av fødselen, morkakens «fødsel», begynner når barnet er født. Livmoren trekker seg kraftig sammen, og det fører til at morkaken løsner fra sitt feste i livmorveggen.

I moderne fødselshjelp er det vanlig å gi en sprøyte med stoffet oksytocin like etter at barnet er født. Dette bidrar til bedre sammentrekning av livmoren og gjør at det blir mindre blødning når morkaken fødes. Jordmoren sjekker at morkaken er løs ved å dra forsiktig i navlesnoren. Er morkaken løs, drar hun den varsomt ut samtidig som kvinnen presser. Morkaken fødes gjerne i løpet av noen få minutter. Det hender at den ikke vil komme ut av seg selv, og er den ikke kommet i løpet av en time, må fødselshjelperen hente den ut med hånden. Kvinnen må da ha epiduralanestesi eller narkose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Joakim Breievne

Jeg lurer på om hvorvidt det er merket feil på arteria umbilicalis og vena umbilicalis på bildet "snitt av livmoren med placenta". Bildet viser to venae umbilicales, skal det ikke bare være én, altså omvendt?

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for at du er så oppmerksom. Det er feil på bildet, og det skal vi rette opp. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg