BCG er forkortelse for Bacille Calmette-Guérin, en mutant av storfetuberkelbakterien, Mycobacterium bovis, som har mistet det meste av sin evne til å fremkalle sykdom. Mutanten ble først isolert av de franske bakteriologene A. Calmette og C. Guérin (1872–1961) etter langvarig dyrking av bakterien på spesielle medier som inneholdt galle. Mens den opprinnelige Mycobacterium bovis alltid fremkaller dødelig sykdom hos marsvin, fremkaller BCG bare en godartet infeksjon. Denne medfører immunitet mot tuberkulose.

Calmette innførte BCG som vaksine for mennesker mot tuberkulose, og den viste seg å gi en betydelig beskyttelse mot sykdommen og fremkalte bare meget sjelden uheldige bivirkninger. Vaksinen har spilt en meget stor rolle i bekjempelsen av tuberkulose, og har fremdeles stor betydning, særlig i utviklingsland. Norske leger har i likhet med andre skandinaver gjort en stor innsats i dette arbeidet. Kjente pionerer var Johannes Heimbeck og Olav Scheel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg