Mycobacterium

Artikkelstart

Mycobacterium er en slekt av bakterier i familien Mycobacteriaceae. Dette er stavformede bakterier som er karakterisert ved høyt innhold av fettarter og voksarter. Dette fører til at mange av artene vanskelig kan farges med vannløselige farger, men de kan farges med varme fargeoppløsninger. Fargen sitter da så fast at den ikke fjernes av mineralsyrer, derav betegnelsen syrefaste staver.

Faktaboks

Uttale
mycobactˈerium

Til slekten hører blant annet tuberkelbakteriene, som fremkaller tuberkulose hos mennesker, Mycobacterium tuberculosis, hos storfe, Mycobacterium bovis, hos fugler, Mycobacterium avium, og hos mange andre dyrearter. En annen art i slekten er leprabakteriene, Mycobacterium leprae, som er årsak til spedalskhet hos mennesker.

Mycobacterium bovis er meget nært beslektet med Mycobacterium tuberculosis og kan også gi sykdom hos mennesker, særlig tarmtuberkulose. Mycobacterium avium og en del andre mykobakteriearter, som Mycobacterium intracellulare, Mycobacterium kansasii med flere, er svake sykdomsfremkallere hos mennesket og kalles i denne sammenhengen «atypiske mykobakterier». Mycobacterium avium og Mycobacterium intracellulare (Mycobacterium avium-intracellulare-komplekset) er likevel ikke sjelden å regne med som årsak til lungesykdom som ligner på tuberkulose hos mennesker med svekket immunforsvar, for eksempel transplantasjonspasienter og aids-pasienter. Slike mykobakterier kan også gi lymfeknutebetennelser, eller, som Mycobacterium ulcerans og Mycobacterium marinum, hudsykdom.

Disse og flere andre atypiske mykobakterier kan leve fritt i jord eller vann, men spiller som oftest ingen eller liten rolle i helsesammenheng.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg