Tuberkulose kan være lokalisert til forskjellige organer, men angriper oftest lungene. Sykdommen overføres hovedsakelig ved dråpesmitte fra en pasient med lungetuberkulose. Ved innånding føres tuberkelbakteriene ned i lungenes alveoler. Der formerer bakteriene seg i makrofagene, og det oppstår en liten betennelsesknute som gjerne kalles primærfokus. I løpet av noen dager sprer bakteriene seg til lymfeknuter ved lungeroten (hilus pulmonis), der de fremkaller betennelse i og forstørrelse av lymfeknutene (hilusadenitt).
Et primærfokus med tilhørende lymfeknuter kalles ofte et primærkompleks. I de fleste tilfeller vil den smittede mobilisere et effektivt cellulært immunforsvar mot tuberkelbakteriene, noe som fører til tilheling av primærkomplekset med bindevevsdannelse, som det forholdsvis ofte slår seg ned kalk i. Et slikt forkalket primærkompleks er et ikke uvanlig funn hos eldre mennesker og indikerer at vedkommende hadde en tuberkuløs infeksjon i sin barndom eller ungdom. Selv om sykdommen stanser opp i dette primærstadiet, betyr ikke det nødvendigvis at alle bakteriene er drept. Bakteriene kan gå inn i en slags dvaletilstand, men dersom den infiserte senere i livet får svekket sitt immunforsvar (for eksempel på grunn av høy alder eller hiv-infeksjon), hender det ikke sjelden at bakteriene begynner å formere seg og gir sykdom.
En stor del av tuberkulosetilfellene vi ser i Norge i dag er hos eldre som gjennomgikk sin primærinfeksjon for flere tiår siden. Hos et mindretall av de som blir smittet, utvikler sykdommen seg videre fra primærstadiet til aktiv lungetuberkulose eller sykdom i andre organer og gir såkalt ekstrapulmonal tuberkulose. De siste årene har om lag en tredjedel av diagnostiserte tuberkulosepasienter i Norge hatt ekstrapulmonal tuberkulose, oftest i lymfeknuter og urinveier. Andre organer hvor man ikke sjelden ser tuberkulose er lungesekken, sentralnervesystemet, bukhinnen, ben og ledd og i huden. Hos pasienter med sterkt nedsatt immunforsvar kan bakterien spres i stort antall med blodet til mange organer. Denne sykdomsformen, som kalles miliærtuberkulose, er i dag sjelden i Norge.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.