BCG-vaksinasjon

BCG-vaksinasjon er et forebyggende tiltak mot tuberkulose. Vaksinen består av svekkede levende tuberkelbasiller.

Vaksinen sprøytes inn i den øverste delen av huden. Det blir et lite sår som raskt gror. Det kan komme ufarlig hevelse i lymfeknuter i drenasjeområdet for vaksinasjonsstedet. Vaksinen beskytter mot den første tuberkulose-infeksjonen man kan få (primær tuberkulose), men hjelper ikke mot såkalt reaktivering av hvilende tuberkulose hvis man allerede er infisert med tuberkulosebakterien, ofte uten å merke det.

Tuberkulinprøven (Mantoux-prøven, tidligere Pirquet-prøven) kan slå om til positiv reaksjon ved tuberkuløs sykdom og etter vellykket vaksinasjon.

BCG er en forkortelse for Bacillus Calmette Guerin, etter de to forskerne som rundt 1910 utviklet den bakteriestammen som brukes i vaksinen. Vaksinen ble introdusert i Norge av legene Olaf Scheel (1875–1942) og Johannes Heimbeck (1892–1976), som var pionerer i det forebyggende tuberkulosearbeidet her til lands.

Lovregulering

I Norge ble BCG-vaksinasjon påbudt ved lov fra 1947 hos grupper av uinfiserte personer. Tuberkulin-prøven ble også påbudt ifølge samme lov. Påbudet om tuberkulinprøving gjaldt skoleelever i første og åttende klasse, med vaksinasjon av uinfiserte (tuberkulinnegative) i åttende klasse.

BCG-vaksinasjon av tuberkulinnegative personer gir positiv tuberkulinprøve hos mer enn ni av ti av individene, men gir varierende grad av beskyttelse, og eventuell beskyttelse varer bare i noen år.

Vaksinasjonsunntak

Pasienter med eksem skal ikke BCG-vaksineres. En er også tilbakeholdende med slik vaksinasjon ved visse svekkende sykdommer. BCG-vaksine har også kommet i bakgrunnen fordi det er kommet mer effektive medikamenter til å behandle tuberkulose. Se tuberkulosemidler.

Tilleggseffekter

Innsprøyting av BCG-vaksine kan også øke motstanden mot mikroorganismer uspesifikt, sannsynligvis fordi BCG aktiverer makrofager og virker som et hjelpestoff (en adjuvant). Dette prinsippet kan også brukes i behandling av blærekreft. Se også tuberkulose og vaksine.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg