Babinski-refleks

Babinski-refleks er uttrykk for en abnorm plantarrefleks, en tårefleks som er et symptom på sykdom eller skade i de nervebanene som forbinder ryggmargen med de motoriske sentrene i hjernen.

Faktaboks

etymologi:
etter Josef François Felix Babinski, fransk nevrolog (1857–1932)
også kjent som:

Babinskis tegn, positiv Babinski

Ved å stryke over fotsålen lett fra hælen og fremover med en spiss gjenstand, vil man normalt utløse en reflektorisk krumming av tærne (plantarrefleksen). Ved sykdom i pyramidebanene kan imidlertid denne refleksen, som passerer via hjernen, falle bort. I stedet utløses det en ren ryggmargsnerverefleks. Denne refleksen viser seg ved at stortåen bøyer seg langsomt oppover. De andre tærne vil eventuelt også sprike. Det er denne ryggmargsnerverefleksen som blir betegnet som Babinski-refleks, Babinskis tegn eller positiv Babinski. Babinski-refleks har navn etter Joseph Jules Babinski (1857–1932), en polsk-fransk nevrolog og psykiater som beskrev fotsålerefleksen i 1896.

Den normale plantarrefleksen er ikke fullt utviklet fra fødselen, og hos små barn (til to–treårsalderen) er Babinski-refleksen en normal refleks.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg