Babinski-refleks er en unormal plantarrefleks, en tårefleks som er et tegn på sykdom eller skade i de nervebanene som forbinder ryggmargen med de motoriske sentrene i hjernen.

Faktaboks

Etymologi
etter Josef François Felix Babinski, fransk nevrolog (1857–1932)
Også kjent som

Babinskis tegn, positiv Babinski

Ved å stryke over fotsålen lett fra hælen og fremover med en spiss gjenstand, vil man normalt utløse en reflektorisk krumming av tærne (plantarrefleksen). Ved sykdom i pyramidebanene kan imidlertid denne refleksen, som passerer via hjernen, falle bort. I stedet utløses det en ren ryggmargsnerverefleks. Denne refleksen viser seg ved at stortåen bøyer seg langsomt oppover. De andre tærne vil eventuelt også sprike. Det er denne ryggmargsnerverefleksen som blir betegnet som Babinski-refleks, Babinskis tegn eller positiv Babinski. Babinski-refleks har navn etter Joseph Jules Babinski (1857–1932), en polsk-fransk nevrolog og psykiater som beskrev fotsålerefleksen i 1896.

Den normale plantarrefleksen er ikke fullt utviklet fra fødselen, og hos små barn (til to–treårsalderen) er Babinski-refleksen en normal refleks.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg