Bennets fraktur
Bennets fraktur hos en 21 år gammel mann
Av .
Bennets fraktur, skråbilde
Skråbilde av Bennets fraktur
Av .

Bennetts fraktur er et brudd i basale (proksimale) del av første mellomhåndsben (os metacarpale primum, første metacarp). Bruddet er intraartikulært, og affiserer leddflaten til første karpometakarpalledd, leddet mellom første metacarp og os trapezium (det store mangekantede ben). Vanligvis forekommer en feilstilling i leddet, herav navnet Bennetts frakturdislokasjon. Det er det ytterste (distale) fragmentet som forskyves, og dermed er første metacarp og hele tommelen feilstilt, mens det lille leddfragmentet forblir i sin anatomiske stilling. Ettersom det både er feilstilling i leddflaten og tommelen og metacarpen er ute av stilling, behandles de fleste Bennets frakturer operativt. Brudd der benfragmentene ikke er ute av stilling, kan behandles med gips.

Bennetts fraktur skiller seg fra Rolandos fraktur ved at sistnevnte er en komminutt fraktur som består av tre eller flere fragmenter. Brudd i basale del av femte mellomhåndsben kalles omvendt Bennetts fraktur.

Frakturen er oppkalt etter den irske kirurgen Edward Hallaran Bennett (1837–1907), som beskrev bruddet i 1882.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg