DRG, diagnoserelaterte grupper, er et system som klassifiserer pasienter i grupper som er medisinsk og ressursmessig homogene. Systemet ble utviklet i USA på 1970 tallet. På 1980 tallet ble systemet tilpasset til norske data og det ble utarbeidet  et første sett norske kostnadsvekter. En kostnadsvekt beskriver hvor ressurskrevende en DRG er i forhold til «gjennomsnittspasienten». Fra 1989 har DRG-systemet vært benyttet til å korrigere for forskjeller i pasientsammensetning ved sammenlikning av kostnadsnivå mellom somatiske sykehus i Norge. Ved innføring av innsatsstyrt finansiering i sykehusene 1997 ble DRG-systemet brukt som grunnlag for betaling.

DRG-systemet baseres på data fra sykehusenes pasientadministrative system. De nordiske landene samarbeider i dag om en felles nordisk versjon av DRG-systemet, NordDRG. De enkelte landene gjør sine nasjonale tilpasninger med utgangspunkt i denne. Kostnadsvektene oppdateres årlig med grunnlag i regnskapsdata fra et representativt utvalg norske sykehus.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. februar 2009 skrev Kjell Solstad

Det er ikke helt riktig at DRG-systemet grupperer pasienter bare etter ressursbruk. DRG-grupperingen grupperer pasientene i grupper som medisinsk sett hører sammen samtidig som gruppene skal være mest mulig ressursmessig homogene. Logikken systemet følger er basert på hvilken lidelse pasienten har (markert gjennom diagnosekodeverk, ICD10 benyttes som basis i Norge)og gjennom hvilke prosedyrer pasienten får (kirurgiske og medisinske prosedyrer). Videre er grupperingen også avhengig av alder og kjønn og om pasienten har fått en kompliserende følgetilstand eller ikke.Med vennlig hilsen Kjell Solstad

4. mars 2009 svarte Geir Sverre Braut

Enig! Takk for nyttig kommentar. Jeg skal sørge for justering tilsvarende. Hilsen Geir Sverre Braut

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.