Innsatsstyrt finansiering (ISF) er en finansieringsordning for sykehus innført 1. juli 1997, som innebærer at sykehusene får refundert en fast takst per behandling basert på hvilken diagnoserelaterte gruppe (DRG) pasienten tilhører. ISF er dermed en form for stykkprisfinansiering, hvor grunnlaget for betaling er et avsluttet sykehusopphold. Taksten er basert på gjennomsnittlige behandlingskostnader for hver DRG.

Ved innføring av ISF i 1997 var refusjonsandelen 35 prosent av gjennomsnittlige behandlingskostnader i hver DRG. Fram til 2003 økte refusjonsandelen gradvis til 60 prosent. Fra 2006 til 2013 lå den fast på 40 prosent, men ble økt til 50 prosent fra og med 2014. Fra 2012 til 2014 betalte kommunene 20 prosent som en del av ordningen med kommunal medfinansiering av sykehustjenester.

ISF gir en direkte kobling mellom aktivitet og inntekter, og er ment å stimulere både til økt aktivitet og reduserte kostnader. Samtidig kan ordningen gi insentiver for sykehusene til å velge pasienter hvor inntektene forventes å være høyere enn behandlingskostnadene. Dette kan gi uønskede prioriteringer, og faren for dette antas å være høyere jo høyere refusjonsandelen er.

ISF har fram til 2017 kun omfattet somatisk pasientbehandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.