Somatisk sykehus er et sykehus som tar imot pasienter med «kroppslige» (somatiske) sykdommer. Motsatsen er psykiatriske sykehus.

I Norge er de fleste sykehus eid av staten gjennom et regionalt helseforetak og underliggende helseforetak. Noen få private sykehus finnes, de fleste med driftsavtaler med staten innenfor sine spesialområder.

De somatiske sykehusene er organisert i et hierarki innenfor helseregionene. Hierarkiet reflekterer graden av spesialisering og akuttberedskap. Lokalsykehusene har den laveste graden av spesialisering. Der finnes som regel tre typer av avdelinger der en har akuttberedskap – indremedisinsk avdeling, kirurgisk avdeling og fødeavdeling. Sentralsykehusene/områdesykehusene er mer spesialiserte og har flere indremedisinske og kirurgiske avdelinger med akuttberedskap. Universitetssykehusene er enda mer spesialiserte og har heldøgns akuttberedskap i mange spesialiteter og grenspesialiteter.

Enkelte av lokalsykehusene har i dag redusert beredskap, for eksempel på kirurgiske avdelinger. Dette betyr at disse avdelingene kun utfører elektive/planlagte operasjoner.

Den indre organiseringen av sykehuset, for eksempel hvordan inndelingen skal være når det gjelder klinikker, avdelinger, sengeposter og poliklinikker, varierer mellom sykehusene. Sykehuseier har også stor frihet når det gjelder ledelsesstruktur. Generelt er det slik at jo større sykehuset er, jo flere ledernivåer finnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg