ERA er en metode til objektiv undersøkelse av hørselen. Prinsippet for denne typen hørselmåling er at kortvarige lydimpulser som sendes inn i øret vil gi forandringer i det elektriske bølgemønsteret i hjernen målt med elektroencefalografi, EEG. Forandringene etter hver enkelt lydimpuls er små, men ved hjelp av datateknikk kan svaret lagres, og ved summasjon av svarene fra for eksempel 1000 lydimpulser fremkommer et karakteristisk mønster som gir svar på om hørselen er til stede eller ikke. Ved å variere styrken på lydimpulsene kan man få inntrykk av hvor stort et hørselstap er, og formen på den enkelte kurve kan gi holdepunkter for hvor i hørselbanene sykdommen eller skaden er lokalisert. En tilsvarende metode kan også brukes til å registrere forandringer i den elektriske aktivitet i det indre øre (elektrocochleografi).

Faktaboks

Også kjent som
Evoked Response Audiometry

Da undersøkelsesmetoden er objektiv, det vil si at den ikke krever medvirkning fra den personen som undersøkes, er den særlig egnet til å undersøke hørselen hos spedbarn og meget små barn, hvor det av hensyn til behandlingen er viktig å stille en tidlig diagnose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg