HTLV-III/LAV er det tidligere tekniske navnet på hiv-viruset som er årsak til sykdommen aids.

Oppdagelse

Viruset ble isolert omtrent samtidig av forskere fra Frankrike og USA.

Forskerne fra Frankrike kalte det Lymphadenophaty Associated Virus, altså 'virus knyttet til lymfeknutelidelse', med forkortelsen LAV.

Forskerne fra USA kalte det Human T-Lymphocytotropic Virus III, altså 'virus som tiltrekkes menneskets T-lymfocytter', med forkortelsen HTLV-III. HTLV I og II var tidligere kjente virusarter.

På grunn av tvist om hvilken forskergruppe som var først ute, kom en kombinasjon av de to betegnelser i bruk: HTLV-III/LAV. Senere ble hiv innført til erstatning for denne noe tungvinte og kontroversielle betegnelsen. Forkortelsen hiv står for Human Immunodeficiency Virus, på norsk 'menneskelig immunsvikt-virus'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev bård langseth

Hei . Jeg er opptatt av hva årsaken var til at vi fikk HTLV III viruset. Utviklet det seg med menn som hadde stort nettverk av seksualpartnere, eks. mange hundre forskjellige på ett år? Har HTLV virus utviklet seg gjennom vekslende seksualpartnere og er det en sammenheng i at høg seksuell aktivitet med mange ulike mennesker utfordrer immunforsvaret.

svarte Ida Scott

Hei! Du kan lese mer om dette i artiklene https://sml.snl.no/hiv-infeksjon og https://sml.snl.no/aids. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg