Hirschsprungs sykdom er en tilstand med svær utvidelse av tykktarmen hos barn. Tilstanden er medfødt og skyldes mangelfull nerveforsyning av endetarmen og nedre del av tykktarmen. Dette fører til at tarmbevegelsene svekkes, og de peristaltiske bølgene stopper opp. Dermed hoper tarminnholdet seg opp lenger opp i tarmen, særlig i høyre halvdel av tykktarmen, og dette tarmavsnittet vil over tid utvides.

Faktaboks

Også kjent som
megacolon congenitum

Sykdommen forekommer i alle grader. Typisk vil man hos spedbarn se gradvis utspiling av buken kombinert med sjeldne avføringer. Hos noen sees litt tynt avføringssiv, samtidig som det aller meste av avføringen er fast og holdes tilbake i de utvidede tarmavsnittene. Ved alvorlige grader kreves operativ behandling, med fjerning av de affiserte tarmavsnittene. Navnet er etter den danske legen Harold Hirschsprung (1830–1916) som først beskrev sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg