Menneskets avføring har normalt halvfast konsistens og er gulbrun av farge på grunn av innholdet av omdannede gallefargestoffer. Avføringens farge og konsistens er også avhengig av forhold i magesekken og tarmen og av kosten.

Hvis gallen ved sykdomstilstander ikke tømmes ut i tarmen, blir avføringen lys gråaktig. Avføringen kan bli mørk, nesten svart, etter blodmat og ved blødning fra magesekken eller øvre del av tarmen. Den kan også bli mørk etter inntak av legemidler, som for eksempel visse jern- og vismutpreparater.

Normalt tømmer menneskets tarm seg én eller et par ganger om dagen. Hyppigere tømming med løsere konsistens (diaré), og sjeldnere tømming (forstoppelse) kan være tegn på sykdom. Analyse av avføringen kan gi opplysning om spaltnings- og oppsugningsforholdene i tarmen, liksom påvisning av unormale bestanddeler som blod, slim, puss eller innvollsorm kan gi viktige opplysninger om eventuelle sykelige tilstander.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg