Peristaltikk

Innholdet i fordøyelseskanalen drives framover av peristaltikk. I tarmen er det glatt muskulatur som trekker seg sammen rett bak tarminnholdet og som slapper av foran tarminnholdet. Dette driver tarminnholdet framover.

Peristaltikk
Av /Shutterstock.

Peristaltikk er rytmiske sammentrekninger i muskellagene i fordøyelseskanalen og andre hulorganer, blant annet urinlederne. De vanligste peristaltiske sammentrekningene vandrer som bølger langs hulorganet og driver innholdet (for eksempel tarminnholdet) fremover. I tarmen er det også andre bevegelsesmønstre, blant annet noen som elter og blander innholdet.

Faktaboks

Uttale
peristaltˈikk
Etymologi
av peri- og gresk stalsis, ‘sammentrekning’

Peristaltikken i spiserøret utløses av svelg, mens den skjer uten bevisst påvirkning i tynntarm og tykktarm. De peristaltiske bølgene i tynntarmen går begge veier, noe som gir bedre fordeling og oppsuging av næringsstoffene.

Peristaltikken er nøye styrt, dels av interne nervebaner i tarmveggen, dels av sympatiske og parasympatiske nervefibrer (det autonome nervesystem) fra hjernen og ryggmargen.

Antiperistaltikk

Antiperistaltikk er peristaltiske bølger som går mot «fartsretningen» i tarmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg