tykktarmen

Tykktarmen. Skjematisk fremstilling av tykktarmen, som er den siste delen av den rørformede fordøyelseskanalen og strekker seg fra enden av tynntarmen (til venstre på bildet) og til endetarmsåpningen.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Tykktarmen er siste del av fordøyelseskanalen, det vil si den delen av tarmen som ligger mellom tynntarmens innmunning i blindtarmen og endetarmsåpningen. Hos voksne er den om lag 1,5 meter lang.

Faktaboks

Etymologi

navn etter tarmens tyktflytende innhold

Også kjent som

intestinum crassum

Tykktarmen ligger rundt tynntarmen som en ramme, delvis bak det store omentet (omentum majus). Tykktarmen adskiller seg utvendig fra den glatte og nærmest strukturløse tynntarmen ved sine ytre, langsgående muskelbånd (taenia coli), samt innsnøringer (haustra coli) av tversgående ringmuskulatur som gir tykktarmsavsnittene et bobleaktig utseende. Mellom «boblene» og muskelbåndene er det større eller mindre ansamlinger av fett (appendices epiploicae).

Tykktarmen deles i tre hovedavsnitt: blindtarmen, den egentlige tykktarmen og endetarmen. Avsnittene ligger dels intraperitonealt (omgitt av bukhinne), dels retroperitonealt (bak bukhinnen).

Inndeling

Blindtarmen

Blindtarmen (coecum, caecum) er tykktarmens første del, som begynner «blindt» før innmunningen av tynntarmen. Den består av en 6–8 centimeter lang utposning av tarmen, som på undersiden eller baksiden går over i det vesentlig tynnere blindtarmsvedhenget (appendix vermiformis). Blindtarmen er overalt kledd med bukhinne, og ligger derfor intraperitonealt, noe som har betydning for utviklingen av en eventuell blindtarmbetennelse.

Den egentlige tykktarmen

Den egentlige tykktarmen (colon) begynner etter blindtarmen, ved innmunningen av tynntarmen i den leppelignende valva ileocoecalis (Bauhins klaff), som hindrer tarminnholdet i å passere i motsatt retning, inn i tynntarmen.

Man skiller mellom fire avsnitt. Den oppstigende delen (colon ascendens) går retroperitonealt (bak bukhinnen) fra tynntarmsmunningen, på høyre side av bukhulen, opp under leveren til overgangen mellom bryst- og lendevirvlene. Her danner den en skarp knekk eller fleksur (flexura coli dextra), før den går over i tykktarmens intraperitoneale tverrdel (colon transversum), hvor den er omgitt av bukhinne. Denne delen har krøs, er bevegelig og henger girlanderaktig ned mellom høyre og venstre side i bukhulen. Lengden kan variere betydelig.

Litt høyere enn på høyre side går colon også på venstre side over i en knekk (flexura coli sinistra), før den fortsetter i en nedstigende, retroperitoneal del (colon descendens). Nederst (distalt), hvor tarmen legger seg mot venstre side av bekkenets bakvegg, får den en (ofte variabel) S-form og kalles derfor colon sigmoideum (av gresk sigma, ‘S’). Denne delen av tykktarmen ligger intraperitonealt.

Endetarmen

Endetarmen (rectum) er tykktarmens nederste del, er cirka 15–20 centimeter lang, er uten krøs og ligger an mot korsbenet. Endetarmen starter i tykktarmens S-formede del og munner ut på kroppsoverflaten i endetarmsåpningen (anus).

Mikroskopisk anatomi

Colon

I tykktarmen, hvor tarminnholdet blir stadig mer tyktflytende – herav navnet, er det ingen tverrfolder og heller ingen tarmtotter, bare fordypninger eller krypter (Lieberkühnske krypter, glandulae intestinales) med et økende antall begerceller, det vil si interepiteliale, slimproduserende celler som smører tarmveggen og reduserer slitasjen. Det er dessuten store ansamlinger med lymfocytter (lymfefollikler) under slimhinnen.

Det indre, ringformede muskellaget er her betydelig kraftigere enn det ytre, langsgående. Kontraksjonene som løper i bølger i tarmens lengderetning (se peristaltikk) med en hastighet av 0,5–2 centimeter per sekund, og er raskest i tarmens øvre del, skyver derved tarminnholdet nedover. Hver bølge tilbakelegger imidlertid bare noen få centimeter før den dør ut, og tarminnholdets gjennomsnittshastighet er bare cirka én centimeter i minuttet de fleste steder. Dessuten har colon tre kraftigere, langsgående muskellag som ligger som bånd utenpå tarmen: ett «frittliggende», vendt nedover (taenia libera), ett vendt fremover, forbundet med omentet (taenia omentalis), og ett vendt bakover, forbundet med krøset eller bakveggen (taenia mesocolica). Disse tre langsgående muskelbåndene forener seg i overflaten av blindtarmsvedhenget.

Endetarmen

I endetarmen er den ytre, langsgående muskulaturen igjen fordelt over hele overflaten, slik som i tynntarmen.

Funksjon

Tykktarmen tar opp vann og salter fra tarminnholdet, og kan lagre tarminnholdet midlertidig som et avfallsprodukt eller ekskret (faeces), før det tømmes via endetarmsåpningen som avføring. Tarminnholdet bruker om lag tolv timer på å passere tykktarmen.

Sykdommer

Redusert motorikk (peristaltikk) i tykktarmen, med liten bevegelse av tarminnholdet, og med forstoppelse som resultat, har blitt en folkesykdom i moderne samfunn, særlig hos eldre. Da tykktarmens innhold blir bakterieholdig i den siste delen av tarmrøret, vil dette avsnittet av fordøyelseskanalen være særlig utsatt for infeksjoner (tykktarmsbetennelse). Ved enkelte alvorligere sykdommer (for eksempel tykktarmskreft) må man fjerne deler av tykktarmen ved et kirurgisk inngrep, og lede tarminnholdet utenom endetarmen (colostomi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg