ICPC

Artikkelstart

ICPC er et internasjonalt kode- og klassifiseringssystem for kommunehelsetjenesten. ICPC ble utviklet av World Organization of Family Doctors (Wonca). Første utgave kom i 1987. ICPC-2, som er andre utgave, kom i 1998 og har vært i bruk i Norge siden 2004.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk international classification of primary care

I spesialisthelsetjenesten benyttes i Norge kodeverket ICD-10.

Systemet kan brukes både til registreringer av pasientens helseproblemer og kontaktårsaker. Det er også mulig å analysere den prosessen en pasient gjennomgår fra symptom og plage til diagnose og behandling.

ICPC-systemet er i utgangspunktet bygd opp på grunnlag av anatomi. Til sammen består det av 17 hovedkapitler, 14 organkapitler, ett kapittel for generelle tilstander, ett for psykiske tilstander og ett for sosiale problemer. En ICPC-kode er alfanumerisk og består av en bokstav og to tall.

Ved enhver pasientkontakt hos allmennlege skal det angis en ICPC-kode på regningen som sendes til NAV. Legen skal fortrinnsvis kode sykdomsdiagnosen dersom det er mulig å stille én diagnose (siffer i serien 70–99). Hvis man ikke kan stille en diagnose, skal man angi koden for pasientens symptomer eller plager, det vil si det som førte pasienten til lege (siffer i serien 01–29).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg