Listers tuberkel er et beinutspring på håndryggsiden (dorsalsiden) av nederste del av underarmens spolebein (radius). Beinutspringet er et anatomisk landemerke ved klinisk undersøkelse og håndkirurgiske prosedyrer, og markerer skillet mellom andre og tredje av totalt seks strekkesenelosjer i håndleddsnivå.

Faktaboks

Uttale

tub'erkel

Etymologi

Navn etter den engelske kirurgen lord Joseph Lister (1827–1912).

Også kjent som

tuberculum dorsale radii

Listers tuberkel fungerer som en trinse for den såkalte EPL-senen, som er senen til lange tommelfingerstrekker (musculus extensor pollicis longus). EPL-senen forløper vanligvis like medialt (ulnart) for Listers tuberkel, og dreier heretter lateralt (radialt) i håndrotsnivå før den fester på tommelens ytterfalang.

Spolebeinsbrudd som affiserer Listers tuberkel kan medføre både akutt og kronisk skade på EPL-senen, i verste fall med total seneruptur til følge. Operativ behandling av distale spolebensbrudd kan også medføre skade av EPL-senen både under og etter operasjonen, blant annet ved at feilplasserte skruer forårsaker irritasjon av senen i nivå med Listers tuberkel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg