Ulna
Høyre albuebein (ulna), sett fra medialsiden. Den nedre/distale enden er ned på bildet.
Ulna
Av .

Albuebeinet, ulna, er underarmsbeinet på lillefingersiden. Albuebeinet er en rørknokkel. Det er tykkest øverst, hvor det danner skrueledd med overarmsbeinet (humerus) i form av en stor leddgrop, incisura trochlearis. Leddgropen har to oppstikkende beinkammer: en bakre, også kalt albueknoken (olecranon) som kan kjennes under huden, og en fremre (processus coronoideus).

Til den laterale siden danner albuebeinet dreieledd eller hjulledd med spolebeinet (radius). Albuebeinet og spolebeinet holdes sammen ved hjelp av et bindevevsbånd (ligamentum anulare) som utgår fra albuebeinet og legger seg rundt spolebeinets hode. Dessuten forbindes de to knoklene med en bindevevsmembran (membrana interossea).

Nederst ved hånden er albuebeinet relativt spinkelt og ender i et lite leddhode (caput ulnae) som kommer frem som en kul under huden på lillefingersiden ved håndleddet. Også her danner beinet et ledd med spolebeinet og ender i en spiss (processus styloideus).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg