Seneruptur er avriving av en sene. En sene er overgangen mellom en muskel og skjelettet. En sene kan ryke/skades ved voldsom og plutselig belastning av leddet eller eksplosiv kontraktur av muskelen. Senerupturen kan være total, det vil si at hele senen ryker av, eller partiell (delvis), altså at senen er blitt delvis fliset opp. En av de vanligste senerupturene er akillesseneruptur, for eksempel når man tar sats for å starte i løp eller hopp. Andre klassiske eksempler er quadricepsseneruptur og dropfinger.

Ved en seneruptur vil leddet senen går over ikke bevege seg selv om pasienten bruker muskelen. Et typisk eksempel er dropfinger hvor ytterleddet på fingeren forblir bøyd selv om pasienten prøver å strekke fingrene. Andre eksempler er manglende evne til å strekke ut foten (eller stå på tå) ved akillesseneruptur, eller manglende evne til å strekke ut kneet ved quadricepsseneruptur.

Ved akutte senerupturer er det ofte samtidig hevelse rundt leddet, og et søkk eller tap av volum der muskelen har trukket seg tilbake. Smerten er ofte intens akutt, men avtar raskt, og det kan ofte være lite smerter forbundet med skaden etter noen dager.

Behandlingen avhenger av hvilken sene som er skadet. Noen sener kan gro sammen uten operasjon, selv om de er totalskadet (for eksempel akillessenen). Andre sener behandles ikke fordi konsekvensen av skaden ikke er så stor (for eksempel ruptur av proksimale bicepssene). Visse sener må opereres for å gjenvinne funksjon (for eksempel quadricepssenen).

Operasjon innebærer at seneendene sys sammen, og leddet fikseres med gips eller skinne til senen anses for tilhelet, som regel minimum 6-8 uker.

Konservativ behandling betyr gips eller skinnebehandling for å holde leddet i ekstensjon mens senen gror. Det er for eksempel utviklet egne dropfingerskinner som holder fingrene strake ved behandling av dropfinger.

Partiell rupturer krever vanligvis ikke operasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.