Münchhausens syndrom er en type sykdomsatferd kjennetegnet ved at en person gjentatte ganger kontakter helsevesenet med klager over fysiske eller psykiske symptomer. Mange av pasientene oppsøker dessuten ulike sykehus og helsesentre.

Faktaboks

Også kjent som

Pseudologia fantastica

Kombinasjonen av mange års fantastiske historier om symptomer og plager som ikke kan påvises eller forklares ut fra noen sykdom, og tendensen til å forflytte seg fra sykehus til sykehus har gjort at atferden for omkring 50 år siden ble kalt Münchhausens syndrom etter den tyske baron Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen (1720–1791). Denne fargerike personen var kjent for å reise rundt i Tyskland og berette om sine fantastiske krigsopplevelser. Det er imidlertid ingen holdepunkter for at von Münchhausen diktet opp eller klaget over sykdom, eller at han påførte seg eller andre skade som ga mistanke om sykdom.

Utbredelse

Den eksakte forekomsten av Münchhausens syndrom er ukjent.

Årsakene

Årsakene til Münchhausens syndrom varierer. Behov for å bli oppfattet som en alvorlig syk pasient (være i en sykerolle) med den omsorg, oppmerksomhet og medfølelse, og av og til også makt, som denne rollen kan gi, synes å være en viktig forklaring. Bak dette behovet ligger ofte betydelig traumatisering eller omsorgssvikt i barndommen. Et flertall av pasientene lider av personlighetsforstyrrelse.

Symptomer

Pasientens fysiske eller psykiske symptomer kan ikke bekreftes ved undersøkelser, men lages av personen selv, eventuelt også i form av selvpåført skade. Personen kan for eksempel injisere cellegift på seg selv eller innta skadelige kjemiske substanser som gir forandringer i blodbildet som gir mistanke om sykdom. Den stadige kontakten med helsevesenet med presentasjon av til dels dramatiske symptomer og eventuelt medisinske funn, fører ofte til multiple diagnostiske prosedyrer og operative inngrep uten resultat.

Diagnose

Mange som lider av Münchhausens syndrom har selv helsefaglig bakgrunn eller egenerfaring fra sykehus som gjør at symptomer og plager kan presenteres svært troverdig. Det tar derfor ofte lang tid før mistanke om Münchhausens syndrom reises.

Münchhausen by proxy

Münchhausen by proxy, det vil si 'Münchhausen ved stedfortreder', brukes om situasjoner hvor en person (oftest en omsorgsperson) påfører en annen (oftest et barn) sykdom eller skade for selv å få oppmerksomhet og medfølelse på grunn av barnets sykdom. Eksempler er nesten-kvelning av barn eller tilførsel av skadelige medikamenter eller andre kjemiske stoffer. Overfor hjelpere som tilkalles, kan overgriperen fremstå som helt uvanlig omsorgsfull og uegennyttig overfor barnet, og derfor få ekstra sympati og støtte.

Som ved Münchhausens syndrom vil de aller fleste personer som fremkaller Münchhausen by proxy, selv være traumatiserte og ha alvorlige personlighetsforstyrrelser.

Utbredelse

Den eksakte forekomsten er ukjent. Engelske data antyder at omkring 1 av 100 000 barn opptil ett år blir drept som følge av Münchhausen by proxy i løpet av et år. Disse dataene skulle tilsi null til ett barn i året i Norge. Andre antyder at antall drap er betydelige høyere, men at årsaken bak dødsfall hos små barn ofte forblir uerkjent av helsevesenet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg