Mao-syken er et populærnavn på influensaepidemien som i 1968–1969 spredte seg vestover og senere østover fra Kina. Navnet henspiller på Mao Zedong, som på den tiden var Kinas politiske leder. Hong Kong-virus og Hong Kong-influensa er mer offisielle navn på virusvarianten og epidemien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Frederick Woxen

Mao-syken var i Norge fra des. '69 til utpå vinteren/våren 1970!
Dette var da en svært skrinn artikkel om noe som må være et dagsaktuelt tema, og som ble selvopplevd av mange som er 50+.
Uavhengig av hva andre måtte påstå om at den het HongKong-syken og kom med hjemvendte VietNam-veteraner til USA mid-1968, kom en variant til Norge sent i 1969, og varte til utpå vinteren/våren 1970.
Jeg går for å ha svært god hukommelse, spesielt når det gjelder tall. Jeg kunne alltid mer enn læreren og /eller hva som stod i historiebøkene. Sikkert fordi jeg var interessert?!
Her er min selvopplevde Mao-syke: Jeg gikk på Marinens kurssted Tordenskiold i Bergen fra ca. beg. av des. 1969. Der hadde den sikkert hadde fått fri spredning der man bodde 6 mann på rommet, så det var sikkert nokså mange som hadde fått den. Det het seg at man måtte for all del UNNGÅ å bli sykmeldt i leiren, for da måtte man bli i leiren over jul, evt. nyttår. Altså gikk man ikke til legen.
Vi var opptil flere som tok nattoget til Oslo, og det var sikkert trekkfullt og kaldt i de sittevognene. Hjemme i Oslo tilbrakte jeg som 20-åring 3-4 uker i sengen med feber, og det var en svært streng og kald vinter. I hvert fall et par ganger måtte jeg til militærlegen nede på Akershus for å få forlenget sykeperm. Altså var jeg ikke tilbake på kurset i Bergen før ult. jan./primo feb. 1970.
Av art. på en.wikipedia ser jeg at anslått dødelighet var 1 mill. på verdensbasis, med dødelighetsrate på 0,5% av de som fikk sykdommen. Det siste er viktig. På den tid var verdens bef. ca. 4 mrd. mennesker, som er halvparten av det den er nå.
Men VM på skøyter litt ut i 14. og 15. februar måtte jeg tilbake for å se 'live'. Dessuten husker jeg at vi litt senere på vinteren hørte på radioen fra det første (uoffisielle) sprint-VM fra West Allis i Wisconsin. Magne Thomassen gjorde det bra begge steder! De tre siste 'facts' er IKKE slått opp en gang.

svarte Synøve Kamøy

Hei, Frederick! Takk for spennende innspill med livlige erindringer! Som du sier er det sikkert mange som har denne hendelsen sterkt i minne, eller som selv opplevde sykdommen. Artikkelen slik den står hos oss har ikke blitt utvidet eller oppdatert siden den ble publisert - i forbindelse med pandemisituasjonen vi er inne i nå har vi i redaksjonen lagt vårt fokus på mer nylige hendelser. Vi har for eksempel kraftig utvidet vår omtale om lovgivning, sykdomsbegreper og samfunnsrelaterte konsepter for å imøtese stor interesse fra lesere. Tusen takk for at du leser Store norske leksikon og kommer med innspill! Vi håper at du finner mye annet spennende å lese om hos oss og at du og andre på sikt vil kunne lese mer om Mao-syken her også. Beste hilsen, Synøve Kamøy, redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg