Genene som koder for hemagglutininet og nevraminidasen hos influensa A-virus, kan forandre seg slik at det oppstår nye virustyper. Når en celle blir infisert med to varianter av influensavirus samtidig, vil arvematerialet fra de to virusene blande seg, og det kan oppstå mange nye varianter. Dette kalles rekombinasjon. På den måten lages virus med nye antigene egenskaper i hemagglutininet og nevraminidasen (genetisk skifte).
Mindre forandringer forekommer når det oppstår punktmutasjon er (se også genetikk og mutasjon) i genene til hemagglutininet og nevraminidasen slik at aminosyrer blir byttet ut (genetisk drift).
Genetisk skifte er det fenomenet som kan få noen typer influensavirus til å krysse artsbarrieren, slik som for eksempel fugleinfluensa og svineinfluensa, som begynte å smitte fra dyr til mennesker. Det er også genetisk skifte som ligger til grunn for utvikling av pandemier.
Hver variant av influensavirus får navnet sitt av virustypen (A, B eller C) og influensavirusene av A-typen får i tillegg en kode som sier noe om hvilke typer hemagglutinin (H) og nevraminidase (N) de består av. For eksempel kalles svineinfluensa-varianten H1N1.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.