Influensa er en infeksjonssykdom som forårsakes av influensavirus. Et typisk tilfelle av influensa starter med feber, hodepine, muskelsmerter og luftveissymptomer. Sykdommen varer 7-10 dager. Sykdommen er svært smittsom og spres med dråpesmitte. Hvert år blir 5-10 prosent av den norske befolkningen smittet av sesonginfluensa. Influensavaksine anbefales hvert år til alle over 65 år, samt de som har hjerte- eller lungesykdom, diabetes eller svekket immunforsvar.

Sykdommen opptrer vanligvis i epidemier. Navn som spanskesyken (1918–20) og asiasyken (1957–58) er betegnelser på to av epidemiene på 1900-tallet. Under enkelte epidemier har det vært høy dødelighet. Siden begynnelsen av det første tiåret på 2000-tallet har det vært en utbredt frykt for at man kan stå overfor en ny alvorlig influensaepidemi, en pandemi. Frykten har utgangspunkt i en omfattende fugleinfluensaepidemi, som særlig har rammet fjærkre i land i Sørøst-Asia. En del mennesker er også rammet av sykdommen, men for at infeksjonen skal utvikle seg til influensapandemi, må det aktuelle virus mutere, det vil si forandre seg, slik at det smitter lettere mellom mennesker.

Smitten spres vanligvis ved dråpeinfeksjon, og sykdommen bryter ut 1–4 dager etter smitte.

Et typisk tilfelle av influensa starter med feber og frostrier, og ofte med samtidig hodepine, muskelsmerter, luftveissymptomer og allmennsymptomer. Sykdomssymptomene varer stort sett en knapp uke, men det kan gå ytterligere tid før generell form og arbeidsevne er i orden.

Noen ganger forlenges sykdomsforløpet fordi pasienten får lungebetennelse som ledd i influensaen, eller på grunn av sekundær bakteriell infeksjon i øvre luftveier eller i lunger. Dette kan særlig forekomme hos personer med hjerte- og lungesykdommer og hos eldre.

Det er de siste årene kommet medikamenter på markedet som virker på influensavirus. For øvrig vil tabletter som virker febernedsettende og smertestillende, minske plagene. Ved sekundære bakterielle infeksjoner som kan være et problem, særlig hos eldre, må antibiotikabehandling til.

Influensavaksinen, som består av drept virus, er den mest utbredte formen for forebyggende tiltak. Vaksinen er sammensatt av nylig isolerte influensa A-virus. I tillegg inneholder vaksinen influensa B-virus. For å være effektiv må vaksinen vanligvis forandres fra år til år. Produksjonstiden for influensavaksine er ca. syv måneder. Det lages også vaksine til bruk ved reiser utenom vår influensasesong, som baseres på de siste aktuelle influensastammer.

Influensavaksine anbefales hvert år til alle over 65 år, samt de som har hjerte- eller lungesykdom, diabetes eller svekket immunforsvar.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har et verdensomspennende influensaovervåkingsprogram. Nye virusisolater blir sendt til WHO-tilknyttede laboratorier for nøyaktig typing/klassifisering. Slike undersøkelser avklarer om den influensavaksinen som er i bruk, fortsatt kan brukes. Det er derfor særlig viktig at det tas prøver til virusisolasjon i begynnelsen av en influensaepidemi. På grunnlag av slike undersøkelser blir sammensetningen av neste års vaksine bestemt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.