Mensendieck er en aktiv øvelsesterapi, som også inneholder assistert bløtvevsbehandling og leddpåvirkning (såkalt sykegrep) og avspenning. Øvelsene er alltid individuelt tilpasset og tar utgangspunkt i den enkeltes bevegelseserfaring og toleranse for belastning. Bevegelse skal først oppleves, så gjenkjennes og til slutt bevisstgjøres. er også en forebyggende metode, idet den enkelte lærer hva man selv kan gjøre for å forebygge plager i muskel- og skjelettsystemet.

Faktaboks

Også kjent som
Mensendieckfysioterapi

Mensendieckterapeuter er fysioterapeuter.

Mensendieckmetoden kan sees på som en prosess som inneholder følgende elementer: informasjon/læring, bevisstgjøring/opplevelse, instruksjon og utførelse av øvelser og dagligdagse funksjoner. Terapeuten formidler kunnskap om kropp, samt veileder og motiverer utøveren til hensiktsmessig aktivitetsnivå og egeninnsats for å optimalisere bevegelse og funksjon. Kroppsbevissthet, pusteøvelser og avspenning vektlegges både i individuell behandling og gruppetrening. Sykegrep kan integreres i den aktive øvelsesbehandlingen.

Historikk

Mensendieckmetoden har utgangspunkt i et pedagogisk øvelsessystem som ble utviklet av den amerikanske legen Bess Mensendieck (1864–1957). Hun var opptatt av kroppens daglige bevegelser og omgivelsenes innvirkning på kropp og sinn. Metoden ble senere videreutviklet i Norge, hvor Den Norske Mensendieck skole ble etablert i 1927. Fra 1974 ble mensendiecksykegymnastene offentlig godkjente fysioterapeuter i Norge. Mensendieckutdanningen var tidligere en egen fysioterapeututdanning ved Høgskolen i Oslo, men siden høsten 2020 har det vært en integrert del av fysioterapiutdanningen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wulfsberg, Camilla (1982). Den norske Mensendieck-skoles historie

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg