fysioterapeut

Fysioterapeut er offentlig autorisert helsepersonell som utøver fysioterapi. Denne behandlingen brukes særlig ved muskel- og leddlidelser, i fasen etter kirurgiske inngrep, i rehabiliteringen etter akutte og kroniske skader, samt som ledd i mer generell opptrening og i forebyggende arbeid.

Utdanning

Fysioterapeuten må være utdannet ved norsk eller tilsvarende utenlandsk høyskole eller universitet og ha gjennomført praktisk tjeneste for å bli godkjent av Helse- og omsorgsdepartementet. Fysioterapeuter er som annet helsepersonell underlagt lov om helsepersonell, har taushetsplikt og må føre journal for pasientene sine.

De gir oftest behandling etter forordning av lege (for å få trygderefusjon), men fra 2006 ble fysioterapeuter med videreutdanning i manuell terapi (mastergradsnivå) primærkontakter, det vil si de er unntatt fra behovet for henvisning for å få trygderefusjon.

Spesialiteter

Det er også andre spesialiteter innen fysioterapi i tillegg til manuell terapi: idrettsfysioterapi, psykomotorisk fysioterapi, barnefysioterapi, helse og miljøarbeid, onkologisk fysioterapi og flere spesialiteter innen rehabilitering.

Arbeidsområder

Fysioterapeuter arbeider innen mange områder. Mange er tilknyttet helseinstitusjoner eller private institutter. Fysioterapeutene har viktige oppgaver innen rehabilitering etter akutt skade eller sykdom og under opptreningen etter operasjoner. Fysioterapeutene utgjør en viktig del av kommunehelsetjenesten. Mange arbeider også med forebyggende oppgaver innen skole- og bedriftshelsetjenesten.

Historikk

Eldre navn på fysioterapeut er massøse/massør og sykegymnast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg