Fysioterapeut er offentlig autorisert helsepersonell med selvstendig ansvar i vurdering og behandling av pasienter. Fysioterapeuter arbeider med å forebygge og behandle skader og sykdommer i muskelskjelettsystemet, samt opprettholde og bedre funksjonsevne. Fysioterapeuter bidrar i opptrening etter kirurgiske inngrep, i rehabilitering etter akutte og kroniske skader og sykdommer, samt også i mer generell opptrening av funksjonsevne, lang tids oppfølging av pasienter med sammensatte tilstander og i forebyggende arbeid.

Utdanning

Fysioterapeut er en beskyttet tittel, og fysioterapeuter autoriseres av Helsedirektoratet etter gjennomført utdanning ved godkjent utdanningsinstitusjon, i Norge eller i utlandet, og ett år turnustjeneste. Fysioterapeuter er, som annet helsepersonell, underlagt lov om helsepersonell, de har taushetsplikt og er pålagt å føre journal for pasientene sine.

Tidligere måtte pasientene ha en henvisning fra lege for å få behandling hos fysioterapeut, men fra januar 2018 er dette ikke lenger nødvendig. Pasienter kan ta direkte kontakt med fysioterapeut og avtale tid for oppfølging og behandling. Hvis pasienten ønsker å få betalingen for behandlingen helt eller delvis refundert fra HELFO, må vedkommende velge en fysioterapeut som har en driftsavtale med kommunen.

Spesialiteter

Det finnes 14 spesialiteter innen fysioterapi i Norge:

 • manuellterapi
 • idrettsfysioterapi
 • psykomotorisk fysioterapi
 • barne- og ungdomsfysioterapi
 • fysioterapi for eldre
 • helse/ miljø ergonomi og arbeidshelse
 • hjerte og lungefysioterapi
 • folkehelse
 • nevrologisk fysioterapi
 • ortopedisk fysioterapi
 • reumatologisk fysioterapi
 • onkologisk fysioterapi
 • allmenn fysioterapi.

Fysioterapeuter med kompetanse i manuellterapi (mastergradsutdanning for fysioterapeuter) har fra 2006 rett til å være primærkontakter for pasienter med muskelskjelettproblemer. Dette innebærer at de kan sykemelde pasienten inntil tolv uker og henvise til billeddiagnostikk og/eller til spesialisthelsetjenesten.

Arbeidsområder

Fysioterapeuter arbeider innen mange forskjellige områder. Mange er tilknyttet den kommunale helsetjenesten, sykehus, andre helseinstitusjoner, bedriftshelsetjeneste eller private institutter (med eller uten kommunal driftsavtale og refusjonsrett med HELFO). Fysioterapeutene har viktige oppgaver innen rehabilitering etter akutt skade og/eller sykdom samt ved opptreningen etter operasjoner. Fysioterapeuter behandler pasienter i alle aldre og med et bredt spekter av diagnoser. Dette kan dreie seg om kortvarig oppfølging av pasienter utsatt for skade eller kirurgi til pasienter med sammensatte langvarige tilstander som trenger oppfølging over lengre tid. Fysioterapeutene utgjør en viktig del av kommunehelsetjenesten og deltar i tverrfaglig rehabilitering. Viktig fokus er å gjenopprette funksjon og forebygge funksjonstap. Mange fysioterapeuter arbeider også med forebyggende oppgaver innen skole- og bedriftshelsetjenesten. Fysioterapeuter behandler pasienter enkeltvis og i grupper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg