NANDA International (NANDA-I) er en internasjonal organisasjon som har som formål å utvikle og godkjenne et felles språk eller terminologi for sykepleiere. Dette er et sett med begreper som omtales som sykepleiediagnoser. Hensikten er å sette navn på reaksjoner og symptomer som sykepleiere arbeider med og tar beslutninger om. En sykepleiediagnose navngir, definerer og beskriver kjennetegn på erfaringer, reaksjoner og følgetilstander til sykdom og helsesvikt på en standardisert måte.

Faktaboks

Også kjent som
North American Nursing Diagnosis Association

Klassifikasjonssystem

NANDAs sykepleiediagnoser er organisert i et klassifikasjonssystem som består av domener og klasser. Klassifikasjonssystemet har ca. 250 sykepleiediagnoser fordelt på tretten domener. Norske navn på disse domenene er: helsefremmende atferd, ernæring, eliminasjon, aktivitet og hvile, persepsjon/kognisjon, selvoppfattelse, roller og relasjoner, seksualitet, mestring/stresstoleranse, livsverdier, sikkerhet/beskyttelse, velvære, vekst og utvikling. Både antall sykepleiediagnoser, benevnelser og beskrivelser endres regelmessig. NANDA-I bearbeider og standardiserer forslag til sykepleiediagnoser som sendes inn av sykepleiere fra hele verden. Målet er å utvikle sykepleiediagnoser for alle områder og spesialiteter i sykepleie. Organisasjonen støtter også forskning som har til hensikt å utvikle og teste sykepleiediagnoser.

NANDA-Internasjonal

Sykepleiediagnoser ble opprinnelig utviklet av organisasjonen NANDA (North American Nursing Diagnosis Association) som ble dannet i USA i 1982. I 2002 fikk organisasjonen nytt navn NANDA International, forkortet til NANDA-I. NANDA er ikke lenger en forkortelse, men et egennavn for en organisasjon med medlemmer fra hele verden. Både enkeltindivider og institusjoner kan være medlemmer.

Første publikasjon med beskrivelse av NANDAs sykepleiediagnoser ble utgitt i 1987. Ny utgave kommer hvert annet år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • NANDA International (2018). NANDA-I Nursing Diagnoses: Definitions & Classification 2018 – 2020. 11th edition Thieme publications; New York.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg