NANDA er et sett av begreper utviklet for sykepleie, såkalte sykepleiediagnoser. Hensikten er å sette navn på reaksjoner og symptomer som sykepleiere arbeider med og tar beslutninger om. En NANDA-sykepleiediagnose navngir, definerer og beskriver kjennetegn på erfaringer, reaksjoner og følgetilstander til sykdom og helsesvikt på en standardisert måte.

NANDA-sykepleiediagnoser er organisert i et klassifikasjonssystem. Dette består av domener og klasser. Klassifikasjonssystemet har 235 sykepleiediagnoser fordelt på tretten domener. Norske navn på disse domenene er: helsefremmende atferd, ernæring, eliminasjon, aktivitet og hvile, persepsjon/kognisjon, selvoppfattelse, roller og relasjoner, seksualitet, mestring/stresstoleranse, livsverdier, sikkerhet/beskyttelse, velvære, vekst og utvikling.

NANDA-sykepleiediagnoser utvikles av organisasjonen NANDA-International som ble dannet i 1982. Organisasjonen bearbeider og standardiserer forslag til sykepleiediagnoser som sendes inn av sykepleiere fra hele verden. Hensikten er å utvikle NANDA for alle områder og spesialiteter i sykepleie.

Første publikasjon av NANDA kom i 1987. Ny utgave kommer hvert annet år.  

  • NANDA International (2014). NANDA-I Nursing Diagnoses: Definitions & Classification 2015 – 2017. 10th ed. Wiley-Blackwell

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.