NANDA

NANDA er et sett begreper utviklet for såkalte sykepleiediagnoser. Hensikten er å sette navn på reaksjoner og symptomer som sykepleiere arbeider med og tar beslutninger om. En NANDA-sykepleiediagnose navngir, definerer og beskriver kjennetegn på erfaringer, reaksjoner og følgetilstander til sykdom og helsesvikt på en standardisert måte.

Faktaboks

Også kjent som
North American Nursing Diagnosis Association

Klassifikasjonssystem

NANDA-sykepleiediagnoser er organisert i et klassifikasjonssystem. Dette består av domener og klasser. Klassifikasjonssystemet har 235 sykepleiediagnoser fordelt på tretten domener. Norske navn på disse domenene er: helsefremmende atferd, ernæring, eliminasjon, aktivitet og hvile, persepsjon/kognisjon, selvoppfattelse, roller og relasjoner, seksualitet, mestring/stresstoleranse, livsverdier, sikkerhet/beskyttelse, velvære, vekst og utvikling.

NANDA-Internasjonal

NANDA-sykepleiediagnoser utvikles av organisasjonen NANDA-International som ble dannet i 1982. Organisasjonen bearbeider og standardiserer forslag til sykepleiediagnoser som sendes inn av sykepleiere fra hele verden. Hensikten er å utvikle NANDA for alle områder og spesialiteter i sykepleie.

Første publikasjon av NANDA kom i 1987. Ny utgave kommer hvert annet år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • NANDA International (2014). NANDA-I Nursing Diagnoses: Definitions & Classification 2015 – 2017. 10th ed. Wiley-Blackwell

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg