sykepleiediagnose

Artikkelstart

Sykepleiediagnose er en diagnose satt av en sykepleier. En sykepleiediagnose navngir, definerer og beskriver kjennetegn på erfaringer, reaksjoner og følgetilstander til sykdom og helsesvikt på en standardisert måte.

Helseproblemene kan være hos enkeltindivider, familier eller på samfunnsnivå. Målet er å gi sykepleiere et presist uttrykk for et sykepleiefaglig problem som et utgangspunkt for valg av passende sykepleietiltak.

Den internasjonale organisasjonen NANDA har som formål å utvikle og godkjenne et felles språk eller terminologi for sykepleiere, altså sykepleiediagnoser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Mikalsen

Syns det er noe misvisende å skrive at det er standardisert. Dette har vært et tema som går langt tilbake i tid, og så vidt jeg har forstått prøvde NSF i 1994 i få dette standardisert i sykepleierutdanningen. Der jeg går sykepleierutdanningen, er ikke engang de som underviser på samme fakultet enig i hvordan dette skal gjøres.

NANDA er jo med her, men i nyere tid er jo også ICNP kommet på banen. Ser at denne artikkelen er noe eldre enn den artikkelen forfatteren har på ICNP, så regner med det bare er snakk om oppdatering.

svarte Halvard Hiis

Hei, Morten. Takk for kommentaren. Vi har for tiden dessverre ingen fagansvarlig for sykepleie, men vi skal lete etter noen som kan gå gjennom artiklene og oppdatere dem. Den nye fagansvarlige vil ta hensyn til kommentaren din i oppdateringen av denne artikkelen. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg