Norsk Magazin for Lægevidenskaben var et norsk medisinsk tidsskrift som ble utgitt i årene 1840 til 1938. Det var det dominerende tidsskriftet i norsk medisin i denne perioden.

Magazinet, som det gjerne ble kalt, ble etablert av Lægeforeningen i Christiania. Det var det andre medisinske fagtidsskriftet i Norge. Det første var Eyr, som utkom i årene 1826–1837.

Et viktig innslag i Magazinet var referatene fra møtene i Det norske medicinske Selskab. Disse møtene var det sentrale faglige møtestedet for norske leger i hovedstaden. Det var her de viktige diskusjonene i norsk medisin foregikk. Å lese disse referatene, eller forhandlingene, som de ble kalt, gir dermed innsikt i datidens medisinske tenkning og praksis. På denne tiden var det vanlig å publisere vitenskapelige artikler på morsmålet, og mange viktige fagartikler sto på trykk i Magazinet.

Grunnleggere og første redaktører var Christian Boeck, Andreas Christian Conradi, Christen Heiberg, Jens Johan Hjort og Frederik Holst.

Etter 99 årganger var det slutt. I 1939 slo Magazinet seg sammen med sju nordiske, nasjonale tidsskrifter og ble til Nordisk Medicin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg