Oslo-undersøkelsen, vitenskapelig studie av risikofaktorer for hjerte-karsykdommer. Studien inviterte alle menn i Oslo i 1972–73 som var i alderen 40 til 49 år, samt et mindre utvalg i alderen 20–39 år. Dette var den første større, systematiske undersøkelsen i sitt slag i Norge. Den dannet modell for de hjerte- og karundersøkelsene somStatens helseundersøkelser (Nasjonalt Folkehelseinstitutt fra 2002) i samarbeid med universitetene, kommunehelsetjenesten og fylkeslegene gjennomførte fram til 2003. De som fikk påvist økt risiko for utvikling av hjerte- og karsykdommer, fikk tilbud om individuell rådgivning og behandling med sikte på å redusere risikoen (se helseundersøkelser).

Data fra Oslo-undersøkelsen har dels bekreftet funn fra utenlandske undersøkelser og dels gitt ny kunnskap av stor betydning for å forstå sammenhengen mellom kosthold, røyking, blodtrykk og forekomst av hjerte- og karsykdommer som f.eks. hjerteinfarkt og hjerneslag. Et resultat som var overraskende da det ble publisert, var at man fant den største risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdom blant de med lav inntekt og utdanning. Dette brøt med tidligere antagelser, men er senere bekreftet i mange studier i Norge og internasjonalt.

Oslo-undersøkelsen er også et eksempel på en eksperimentell, epidemiologisk studie (se epidemiologi) ved at man fulgte utviklingen av risikofaktorer i ulike grupper etter at noen hadde fått informasjon om forebyggende tiltak.

Det var karakteristisk for de aller første hjerte- og karstudier at bare menn ble invitert til å delta, men allerede i 1974/-75 var begge kjønn med i den første undersøkelsen i Finnmark.

De overlevende deltagerne i Oslo-undersøkelsen i 1972–73 ble senere invitert til en ny undersøkelse i 2000, og utviklingen i risikofaktorer er studert. Det er bl.a. funnet en stor reduksjon i andelen som røyker, og en økning i vekt mellom første og andre undersøkelse. I tiden fremover vil det gjøres studier på sammenhengen mellom risikofaktorer og sykelighet og dødelighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.