PRISM er et differensialdiagnostisk intervju. Formålet med intervjuet er å utrede hvilke lidelser og symptomer en person har fått som følge av rusmiddelbruk og hvilke psykiske lidelser en person har eller har hatt, som ikke har med rusmiddelbruk å gjøre. Den siste norske versjonen, PRISM-5, foreslår diagnoser basert på diagnosemanualen DSM-5.

PRISM har retningslinjer for hvordan man skal vurdere informasjonen i intervjuet. Det inkluderer hyppighet og varighetskrav for symptomer, eksplisitte eksklusjonskriterier og beslutningsregler for vanlige kilder til usikkerhet. Dette inkluderer oppfølgingsspørsmål og retningslinjer for å differensiere mellom primære og rusinduserte symptomer, og forventede effekter av ruspåvirkning og abstinens. Rusdelen i PRISM er plassert i begynnelsen av intervjuet, før delene som omfatter de ulike psykiske lidelsene, slik at historien om rusmiddelbruk er tilgjengelig når de psykiske lidelsene skal kartlegges.

PRISM ble utviklet av professor Deborah Hasin og hennes gruppe ved Columbia University og New York State Psychiatric Institute tidlig på 1990-tallet. Norsk papirversjon av intervjuet ble utgitt i 2006. Den første norske databaserte (DSM-IV) versjonen av intervjuet ble lansert høsten 2013, og PRISM-5 ble lansert i mai 2019.

PRISM kan brukes klinisk av helsepersonell som er sertifisert til å bruke intervjuet, hvor man først må gjennomgå todagers opplæring, deretter sende inn et intervju til vurdering.

Nasjonal kompetansetjeneste ROP har det faglige og administrative ansvaret for den norske versjonen av verktøyet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg