Terminologia Anatomica er den nåværende internasjonale standard for anatomisk terminologi. Den er utgitt av en egen komité – Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) – underlagt International Federation of Associations of Anatomists (IFAA). Dette er en internasjonal sammenslutning av anatomer som gjennom møter hvert femte år har gjennomgått og standardisert faglige betegnelser på forskjellige anatomiske strukturer.

Disse strukturene har ofte blitt anvendt og skrevet forskjellig, og komitéen har derfor hatt som mål å gjøre nomenklaturen internasjonal, uavhengig av nasjonale tradisjoner og utdanningsformer. Dette er noe man allerede siden 1895 har forsøkt å standardisere under betegnelsen Nomina Anatomica. Under den 13. anatomkongressen i Rio de Janeiro i 1989 ble Terminologia Anatomica (TA) vedtatt som den nye standard og avløser for Nomina Anatomica. Den omfatter rundt 8000 navn på makroskopiske strukturer og ble utgitt først i 1998. Terminologien er inndelt i 16 hovedgrupper etter organtype, hver med kodenummer og med betegnelser på både latin og engelsk (eksempelvis: A12.2.12.015 – Arteria hepatica communis – Common hepatic artery).

En tilsvarende utgave for histologi (Terminologia Histologica) ble utgitt i 2008. Noen av de største og mest kjente internasjonale anatomiske atlas bruker idag konsekvent Terminologia Anatomica som standard.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg