Xylocain

Xylocain, markedsnavn på lokalanestesimiddelet lidokain, som siden slutten av 1940-årene og frem til i dag har vært et av de viktigste og mest brukte lokalanestesimidlene i verden.

Faktaboks

Uttale
xylocaˈin

Anvendelse

Som injeksjonsløsning kan Xylocain brukes til forskjellige typer nerveblokader hvor man ønsker en effekt av middels lang varighet (1–2 timer), tilsetning av adrenalin i lav konsentrasjon forlenger effekten. Som salve eller krem har det god smertestillende effekt på slimhinner og skadet hud. Det inngår også sammen med lokalanestesimiddelet prilokain i en salve som bedøver hudoverflaten.

Medikamentet minsker dessuten tendensen til alvorlige forstyrrelser i hjerterytmen (ventrikulære arytmier), og var derfor tidligere mye brukt i behandlingen av slike forstyrrelser i forbindelse med hjerteinfarkt. I høye doser gav imidlertid medikamentet ofte toksiske (giftige) bivirkninger, først og fremst i form av forvirringstilstander. Det er derfor i denne sammenhengen stort sett erstattet av andre medikamenter (f.eks. betablokkere). Xylocain brukes imidlertid fortsatt av og til i akuttsituasjoner ved manglende effekt av andre antiarytmika (legemidler mot forstyrrelser av vanlige hjerterytmer).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg