Xylocain, markedsnavn på lokalanestesimiddelet lidokain, som siden slutten av 1940-årene og frem til i dag har vært et av de viktigste og mest brukte lokalanestesimidlene i verden.

Som injeksjonsløsning kan Xylocain brukes til forskjellige typer nerveblokader hvor man ønsker en effekt av middels lang varighet (1–2 timer), tilsetning av adrenalin i lav konsentrasjon forlenger effekten. Som salve eller krem har det god smertestillende effekt på slimhinner og skadet hud. Det inngår også sammen med lokalanestesimiddelet prilokain i en salve som bedøver hudoverflaten.

Medikamentet minsker dessuten tendensen til alvorlige forstyrrelser i hjerterytmen (ventrikulære arytmier), og var derfor tidligere mye brukt i behandlingen av slike forstyrrelser i forbindelse med hjerteinfarkt. I høye doser gav imidlertid medikamentet ofte toksiske (giftige) bivirkninger, først og fremst i form av forvirringstilstander. Det er derfor i denne sammenhengen stort sett erstattet av andre medikamenter (f.eks. betablokkere). Xylocain brukes imidlertid fortsatt av og til i akuttsituasjoner ved manglende effekt av andre antiarytmika (legemidler mot forstyrrelser av vanlige hjerterytmer).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.