Lidokain

Lidokain er et mye brukt lokalanestesimiddel og virkestoffet i Xylocain. Lidokain har også effekt ved visse hjerterytmeforstyrrelser.

Faktaboks

Uttale
lidokaˈin
Etymologi

Navnet er en sammensetning av acetanilid og kokain.

Lidokain ble fremstilt i 1948 av de svenske kjemikerene Nils Løfgren (1913–1967) og Bengt Lundquist (1922–1953).

Bruk

Lidokain som injeksjonsløsning brukes til forskjellige typer nerveblokader hvor man ønsker en effekt av middels lang varighet (1–2 timer). Det er ganske vanlig å tilsette adrenalin i lav konsentrasjon til løsningen, noe som forlenger effekten. Som salve eller krem har det god smertestillende effekt på slimhinner og skadet hud. Det inngår også sammen med lokalanestesimiddelet prilokain i en salve som bedøver hudoverflaten.

Lidokain minsker tendensen til alvorlige forstyrrelser i hjerterytmen (ventrikulære arytmier), og var derfor tidligere mye brukt i behandlingen av slike forstyrrelser i forbindelse med hjerteinfarkt. I høye doser gav imidlertid legemiddelet ofte giftige bivirkninger, først og fremst i form av forvirringstilstander. Det er derfor i denne sammenhengen stort sett erstattet av andre legemidler, som for eksempel betablokkere. Xylocain brukes imidlertid fortsatt av og til i akuttsituasjoner ved manglende effekt av andre antiarytmika (legemidler mot forstyrrelser av vanlige hjerterytmer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg