Abrasjon er en form for tannslitasje som ogsåkalles også pusseskader. Det er i øvre del av tannroten slik skade oppstår, og oftest på tenner som har fremstående flate mot leppen, som for eksempel hjørnetenner, premolarer og molarer i overkjeven.

Faktaboks

Uttale
abrasjˈon
Etymologi
av latin abrasio, ‘skrape av’
Også kjent som

pusseskader

Slik abrasjon og gingival retraksjon forsterkes av tannrengjøring med hard tannbørste, vannrett pusseteknikk, tannpasta med harde slipemidler samt et surt miljø i munnhulen som gjør at tannrøttene som er utsatt blir mindre harde og lettere pusses bort.

Behandling og forebygging

De aller fleste opplever slike små skader uten ubehag eller behov for reparasjon. Imidlertid er noen så hardt skadd at tannlegen må legge fyllinger eller en sjelden gang må rotfylle tannen. Forebygging er å bruke medium hard eller myk tannbørste, tannpasta uten spesielt harde pussemidler og børste med sirkulære bevegelser over områder hvor pusseskader er oppstått.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg