Tannbørste
Tannbørste som pusser tre sider av tannen på en gang kan fungere hvis man har liten munnåpning eller problemer med å styre tannbørsten.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Tannbørste
Tannpuss med vanlig tannbørste. Tannbørsten føres frem og tilbake langs tennene opp til tannkjøttkanten.
Tannbørste
Elektrisk tannbørste
Elektrisk tannbørste holdes i ro på en og en tann mens børstehodet roterer.
Elektrisk tannbørste

Tannrengjøring er å fjerne bakteriebelegg og matrester fra tennene. Bakterier finnes til enhver tid i munnen som en del av normalfloraen. Bakteriene danner biofilm. Biofilmen kan skade tenner og tannkjøtt hvis den får vokse uforstyrret. For å holde tenner og tannkjøtt friske, må de rengjøres daglig.

Det vanligste er å rengjøre tennene med tannbørste og tannpasta. Det finnes spesielle tannbørster eller holdere som kan gjøre tannrengjøringen lettere. Elektrisk tannbørste kan også være gunstig å bruke.

Tannrengjøringen må endres etter hvert som man blir eldre. Dette skyldes at tannstillingen kan endre seg og man kan miste én eller flere tenner, man kan få fyllinger, kroner og broer, og tannkjøttet vil ofte trekke seg litt tilbake (se gingival retraksjon).

Bakgrunn

De vanligste tannsykdommene karies og periodontitt, oppstår under ansamling av bakteriebelegg. Karies skyldes syre som skilles ut fra bakterier. Karies kan komme på alle tannflater, men ses oftest i de dype furene på tyggeflatene og mellom tennene fordi disse stedene er vanskeligst å rengjøre.

Periodontitt skyldes betennelsesreaksjoner i tannkjøttet som respons på bakterier og bakterieprodukter. Dette oppstår når bakteriebelegget får ligge i kontakt med tannkjøttet og i tannkjøttlommene.

Tannbørster

Tannbørsten er det viktigste redskapet for å holde tennene rene. Tannbørsten gjør rent på flatene som vender utover mot kinn, lepper og munnåpning, og flatene som vender innover mot tungen og ganen.

Det anbefales å bruke fluortannkrem på tannbørsten. Tannkremen gjør rengjøringen mer effektiv, og fluorid gir beskyttelse mot karies.

Det finnes flere varianter av både manuelle og elektriske tannbørster. Uansett hvilken børste som brukes, er det viktig å ha en teknikk som gjør at tennene blir rene. For kraftig børsting kan skade tannkjøttet og tennene. Tannbørsten byttes når den er slitt og busten spriker for mye.

Barn trenger hjelp av en voksen for å få det helt rent. Syke og funksjonshemmede kan også trenge hjelp til tannpuss.

Manuelle tannbørster

Manuelle tannbørster bør skrubbes fram og tilbake. Det finnes mange typer manuelle tannbørster. De fleste tannleger anbefaler en myk tannbørste med lite børstehode. Det er fordi et lite børstehode kommer lettere til på tennene, og myk bust rengjør uten å skade tenner og tannkjøtt. Barn skal bruke de minste tannbørstene. Det finnes spesialbørster med bust på tre sider, og elektriske tannbørster med små, runde børster. I noen land brukes spesielle pinner (miswak) hvor man tygger til en bust på enden. Tidligere brukte man ofte stive og store børster.

Elektriske tannbørster

Elektriske tannbørster skal holdes i ro på én tann om gangen mens hodet roterer. Det kan ta lengre tid å rengjøre tennene med en elektrisk enn med en vanlig tannbørste, men det er avhengig av teknikken som benyttes. Elektriske tannbørster er ikke bedre enn vanlige, manuelle tannbørster til å rengjøre tennene. Bruk av elektrisk tannbørste krever trening i riktig bruk, noe som kan gis av tannhelsepersonell. Elektriske tannbørster er egnet for personer med gripevansker og personer som har spesielle tannkonstruksjoner i munnen.

Rengjøring mellom tennene

Rengjøring mellom tennene
Tanntråd (venstre bilde) fjerner belegg når den føres frem og tilbake mellom tennene. Tannstikker (høyre bilde) renser også mellom tennene.
Rengjøring mellom tennene
Mellomsromsbørste
Mellomsromsbørste brukes i store mellomrom.
Mellomsromsbørste
Forskjellige mellomromsbørster: Til bakerste mellomrom (til venstre) og store mellomrom (til høyre)
Mellomromsbørster av forskjellige type. De to til venstre (rød og gul) er for
bakre mellomrom, mens den til høyre er en stor børste for spesielt store mellomrom.
Forskjellige mellomromsbørster: Til bakerste mellomrom (til venstre) og store mellomrom (til høyre)

Tannbørsten kommer ikke til mellom tenner som står tett inntil hverandre. Rengjøring mellom tennene gjøres med tanntråd, mellomromsbørste eller tannstikker.

Som ung er mellomrommene mellom tennene ofte så trange at det eneste som kan gjøre rent her er tanntråd eller tannstikker. Mellomrommene mellom tennene øker med alderen, og kan også øke hvis man får periodontitt. I mellomrommene vil det kunne legge seg matrester, noe som skaper grobunn for plakkdannelse, som er en viktig årsak til periodontitt.

Mellomromsbørster

For å kunne gjøre ordentlig rent mellom tennene kan man bruke spesialbørster kalt mellomromsbørster. De kommer i mange former og fra mange fabrikanter og kan kjøpes på apotek eller på nett. Det er viktig at mellomromsbørsten er stor nok til mellomrommet mellom tennene. En for liten børste er ikke effektiv og en for stor børste kan være ubehagelig eller en sjelden gang gjøre at tannkjøttet mellom tennene blir sårt. Tannlegen kan lett tilpasse riktig størrelse for pasienten. Når man begynner å bruke slike børster er det vanlig at man må bruke flere forskjellige størrelser i et tannsett, men med regelmessig bruk vil man kunne komme ned i én til tre forskjellige størrelser.

Mellomromsbørsten skal føres forsiktig inn mellom tennene til den kommer gjennom, og deretter dras den frem og tilbake fem til ti ganger før den flyttes til neste mellomrom. Er man under behandling for periodontitt, bør man bruke børstene to ganger daglig, men ellers er det nok med én gang i døgnet – og da helst om kvelden før man legger seg.

Tannskyllemidler

Munnskyllemidler med 0,2 prosent eller mer fluorid virker forebyggende mot hull i tennene (karies), men har ingen forebyggende virkning mot tannkjøttsykdommer.

Tannskyllemidler med 0,2 prosent klorheksidin kan hindre oppvekst av plakk i de tilfellene man ikke kan pusse tennene i korte perioder, som for eksempel når man har vondt i munnen etter operasjoner. Tannskyllemidler bør kun brukes etter anbefaling fra tannlege, og da kun i to til tre uker av gangen.

Opplæring i tannrengjøring

Tannlegen, tannpleieren eller tannhelsesekretæren kan hjelpe til med instruksjon tilpasset den enkeltes behov.

Helsesykepleier på helsestasjonen har ansvaret for opplæring av foreldre til barn under tre år. Ved behov henviser de til tannklinikken. Alle barn blir innkalt til tannklinikken ved tre års alder, og får opplæring da. Tannpleieren besøker ofte skoleklasser og sykehjem for opplæring.

Rengjøring når man har tannregulering

Når man har regulering på tennene, kreves det ekstra innsats for å få det rent. Vanlig tannbørste skal brukes, men i tillegg kan man bruke en solobørste rundt strengene. Man kan også bruke mellomromsbørste mellom tann og streng. Løse reguleringsplater tas av og rengjøres med vanlig tannbørste. Kjeveortopeden gir informasjon og opplæring.

Tannrengjøring som forebygging av tannkjøttsykdommer

Et av de viktigste tiltakene for å forebygge tannkjøttsykdommer er mekanisk tannrengjøring med bruk av tannbørste. Hvis man har fått periodontitt, vil god tannrengjøring også kunne bedre tilstanden betydelig.

Hvis tannkjøttet har trukket seg tilbake, må man pusse lenger opp på tannen i overkjeven og ned i underkjeven enn før – det vil si opp/ned mot tannkjøttet. Hvis man ikke følger med børstingen opp/ned mot tannkjøttet blir det liggende en brem av belegg mellom der man har pusset og tannkjøttsranden hvor gingivitt og kanskje periodontitt kan oppstå. Det er dette belegget (plakket) som forårsaker tannkjøttsykdommene. Mange er redd for, eller har fått beskjed om ikke å pusse på tannkjøttet, men det er uunngåelig om man skal holde det rent. Det er tannlegen og tannpleierens oppgave å justere pusseteknikken til pasienten når han/hun kommer til sine jevnlige kontroller.

Kontroll av tannpuss

Fargetablett
Kontroll av tannpuss. Rosa fargetabletter viser hvor det er belegg.
Fargetablett
Miswak
Miswak brukes som tannbørste
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Det kan være vanskelig å se om tennene er pusset helt rene. For å kontrollere om alt belegget er borte kan man bruke spesielle fargetabletter som farger belegget rosa. Man tygger tabletten i ett minutt, spytter ut og skyller deretter munnen med vann. Er det rosa farge på tennene, kan man pusse til fargen er borte. Det rosa fargestoffet D&C red #28 er mye brukt i slike tabletter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Øyvin Rannem

Flott artikkel om tannhelse. Men jeg savner litt om historikk. Såvidt jeg har forstått begynte Jordan produksjon av tannbørster i 1927. Men før det – pusset folk tenner? Og med hva?

svarte Ingvild J. Brusevold

Hei, takk for kommentar og forslag. Skal vurdere å ta inn noe historikk. I mellomtiden kan du jo ta en titt på denne artikkelen av historikeren Peter Englund fra«Stillhetens historie og andre essays» av historikeren Peter Englund, gjengitt i Den norske tannlegeforenings tidende, lenke her: https://www.tannlegetidende.no/journal/2005/8/dntt-151192/Om_tannbørstens_historie
Årsaken til karies var lenge en stor gåte, og tannbørsting var ikke særlig vanlig i Europa. Du kan også lese om karieshistorie i artikkelen "Vipeholmstudiene"

svarte Øyvin Rannem

Takk for raskt svar. Essayet til Englund var morsom lesning og ga mange svar. Tusen takk.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg