Tannbørste med tannpasta av . CC BY 2.0

tannrengjøring

Tannrengjøring har som hovedhensikt fjerning av bløtt bakteriebelegg fra tannflatene. Ordet tannpuss antyder kanskje først og fremst at tennene skal pusses for å holdes blanke og pene, mens dette slett ikke er hovedhensikten med tannrengjøring slik man ser det i dag.

De to store tannsykdommene, karies og periodontitt, skyldes ansamling av bakteriebelegg på tannoverflaten. Belegget dannes på tannflaten og vil, hvis det får ligge uforstyrret, spre seg under tannkjøttkanten og dermed være begynnelsen til tannløsningssykdommen periodontitt. Det er derfor et svært viktig forebyggende tiltak å fjerne bakteriebelegg fra tannflatene. Ingen tannbørste kan nå alle tannflater dersom tennene står inntil hverandre som i det normale tannsettet. Det anbefales derfor at man i tillegg til tannbørster bruker enten tanntråd eller tannstikker for å rense mellom tennene. Det er vanlig å bruke tannpasta i tannrengjøringen. Tannpastaen bør inneholde fluor, som er viktig for fluoridering av tennene.

Tannbørster

Det finnes en rekke typer tannbørster. Det er en stadig tilbakevendende diskusjon hvordan børstehodet og børstestivheten skal være for å gi best mulig effekt i rengjøringsprosessen. Likeledes har det vært diskutert hvorvidt man skal bruke tannbørster med naturbust eller syntetisk bust, og om elektriske tannbørster gir bedre resultat. Det viktigste er imidlertid grundig rengjøring. Enhver tannbørste eller enhver tannbørsteteknikk kan gi et godt resultat dersom utøveren behersker metoden. Uheldige børstevaner kan resultere i skader på tann og tannkjøtt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg