Tannbørste med tannpasta. Av . CC BY 2.0

tannrengjøring

Tannbørste som pusser tre sider av tannen på en gang kan fungere hvis man har liten munnåpning eller problemer med å styre tannbørsten.
Tannpuss med vanlig tannbørste. Tannbørsten føres frem og tilbake langs tennene opp til tannkjøttkanten.
Tannbørste
Elektrisk tannbørste holdes i ro på en og en tann mens børstehodet roterer.
Elektrisk tannbørste

Artikkelstart

Tannrengjøring er å fjerne bakteriebelegg og matrester fra tennene. Bakterier finnes til enhver tid i munnen som en del av normalfloraen. Bakteriene danner biofilm. Biofilmen kan skade tenner og tannkjøtt hvis den får vokse uforstyrret. For å holde tenner og tannkjøtt friske, må de rengjøres daglig.

De vanligste tannsykdommene karies og periodontitt, oppstår under ansamling av bakteriebelegg. Karies skyldes syre som skilles ut fra bakterier. Karies kan komme på alle tannflater, men ses oftest i de dype furene på tyggeflatene og mellom tennene fordi disse stedene er vanskeligst å rengjøre. Periodontitt skyldes betennelsesreaksjoner i tannkjøttet som respons på bakterier og bakterieprodukter. Dette oppstår når bakteriebelegget får ligge i kontakt med tannkjøttet og i tannkjøttlommene.

Tannbørster

Tannbørsten er det viktigste redskapet for å holde tennene rene. Det finnes mange typer tannbørster. De fleste tannleger anbefaler en myk tannbørste med lite børstehode. Det er fordi et lite børstehode kommer lettere til på tennene, og myk bust rengjør uten å skade tenner og tannkjøtt. Barn skal bruke de minste tannbørstene. Det finnes spesialbørster med bust på tre sider, og elektriske tannbørster med små, runde børster. I noen land brukes spesielle pinner (miswak) hvor man tygger til en bust på enden. Tidligere brukte man ofte stive og store børster.

Det anbefales å bruke fluortannkrem på tannbørsten. Tannkremen gjør rengjøringen mer effektiv, og fluorid gir beskyttelse mot karies.

Vanlige tannbørster bør skrubbes fram og tilbake. Elektriske tannbørster skal holdes i ro på en tann om gangen mens hodet roterer. Uansett hvilken børste som brukes, er det viktig å ha en teknikk som gjør at tennene blir rene. For kraftig børsting kan skade tannkjøttet og tennene. Tannbørsten byttes når den er slitt og busten spriker for mye.

Barn trenger hjelp av en voksen for å få det helt rent. Syke og funksjonshemmede kan også trenge hjelp til tannpuss.

Rengjøring mellom tennene

Tanntråd (venstre bilde) fjerner belegg når den føres frem og tilbake mellom tennene. Tannstikker (høyre bilde) renser også mellom tennene.
Rengjøring mellom tennene
Mellomsromsbørste brukes i store mellomrom.
Mellomsromsbørste

Tannbørsten kommer ikke til mellom tenner som står tett inntil hverandre. Rengjøring mellom tennene gjøres med tanntråd, mellomromsbørste eller tannstikker.

Opplæring i tannrengjøring

Tannlegen, tannpleieren eller tannhelsesekretæren kan hjelpe til med instruksjon tilpasset den enkeltes behov.

Helsykepleier på helsestasjonen har ansvaret for opplæring av foreldre til barn under tre år. Ved behov henviser de til tannklinikken. Alle barn blir innkalt til tannklinikken ved tre års alder, og får opplæring da. Tannpleieren besøker ofte skoleklasser og sykehjem for opplæring.

Rengjøring når man har tannregulering

Når man har regulering på tennene, kreves det ekstra innsats for å få det rent. Vanlig tannbørste skal brukes, men i tillegg kan man bruke en solobørste rundt strengene. Man kan også bruke mellomromsbørste mellom tann og streng. Løse reguleringsplater tas av og rengjøres med vanlig tannbørste. Kjeveortopeden gir informasjon og opplæring.

Tannrengjøring for personer med nedsatt håndbevegelse eller gapeevne

Det finnes spesielle tannbørster eller holdere som kan gjøre tannrengjøringen lettere. Elektrisk tannbørste kan også være gunstig å bruke.

Kontroll av tannpuss

Kontroll av tannpuss. Rosa fargetabletter viser hvor det er belegg.
Fargetablett
Miswak brukes som tannbørste
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Det kan være vanskelig å se om tennene er pusset helt rene. For å kontrollere om alt belegget er borte kan man bruke spesielle fargetabletter som farger belegget rosa. Man tygger tabletten i ett minutt, spytter ut og skyller deretter munnen med vann. Er det rosa farge på tennene, kan man pusse til fargen er borte. Det rosa fargestoffet D&C red #28 er mye brukt i slike tabletter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg