Tannrengjøring, fjerning av bløtt bakteriebelegg fra tannflatene. Ordet tannpuss antyder kanskje først og fremst at tennene skal pusses for å holdes blanke og pene, mens dette slett ikke er hovedhensikten med tannrengjøring slik man ser det i dag.

De to store tannsykdommene, karies og periodontitt, skyldes ansamling av bakteriebelegg på tannoverflaten. Belegget dannes på tannflaten og vil, hvis det får ligge uforstyrret, spre seg under tannkjøttkanten og dermed være begynnelsen til tannløsningssykdommen periodontitt. Det er derfor av aller største forebyggende betydning å fjerne bakteriebelegg fra tannflatene. Ingen tannbørste kan nå alle tannflater dersom tennene står inntil hverandre som i det normale tannsettet. I et riktig tannrengjøringsprogram må man derfor i tillegg til tannbørster enten bruke tanntråd eller tannstikker for å rense mellom tennene.

Det finnes en rekke typer tannbørster. Det er en stadig tilbakevendende diskusjon hvordan børstehodet og børstestivheten skal være for å gi best mulig effekt i rengjøringsprosessen. Likeledes har det vært diskutert hvorvidt man skal bruke tannbørster med naturbust eller syntetisk bust, og om elektriske tannbørster gir bedre resultat. Det viktigste er imidlertid grundig rengjøring. Enhver tannbørste eller enhver tannbørsteteknikk kan gi et godt resultat dersom utøveren behersker metoden. Uheldige børstevaner kan resultere i skader på tann og tannkjøtt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.