Hensikten med tannrengjøring er å fjerne alt bløtt bakteriebelegg fra alle flater på alle tenner. Ordet tannpuss antyder kanskje først og fremst at tennene skal pusses for å holdes blanke og pene, mens dette slett ikke er hovedhensikten med tannrengjøring slik man ser det i dag.

Det er allment erkjent at de to store tannsykdommene, karies og periodontitt, skyldes ansamling av bakteriebelegg på tannoverflaten. Belegget dannes på tannflaten og vil, hvis det får ligge uforstyrret, spre seg under tannkjøttkanten og dermed være begynnelsen til tannløsningssykdommen periodontitt. Det er derfor av aller største forebyggende betydning å fjerne bakteriebelegg fra tannflatene. Ingen tannbørste kan nå alle tannflater dersom tennene står inntil hverandre som i det normale tannsettet. I et riktig tannrengjøringsprogram må man derfor i tillegg til tannbørster enten bruke tanntråd og/eller tannstikker for å rense mellom tennene.

Det finnes en rekke typer tannbørster i handelen. Det er en stadig tilbakevendende diskusjon hvordan børstehodet og børstestivheten skal være for å gi best mulig effekt i rengjøringsprosessen. Likeledes har det vært diskutert hvorvidt man skal bruke tannbørster med naturbust eller syntetisk bust, og om elektriske tannbørster gir bedre resultat. Det viktigste er imidlertid at den som bruker børsten, tenker på formålet, dvs. grundig rengjøring. Enhver tannbørste eller enhver tannbørsteteknikk kan gi et godt resultat dersom utøveren behersker metoden. Uheldige børstevaner kan resultere i skader på tann og tannkjøtt.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.