Tannslitasje er mekanisk og kjemisk slitasje på tennene etter langvarig påvirkning. De vanligste slitasjeskadene er attrisjon, abrasjon og erosjon.

Årsaker

Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir slike skader. Tenner som er utsatt for syre slites også lettere ned om man jobber i støvfylte miljøer. Om man i tillegg har uvane med å «gnisse tenner» om natten, kalt bruksisme, eller biter hardt sammen under harde tak på arbeidsplassen og andre steder, vil også dette øke faren for attrisjon. Selv om slike skader kan føres tilbake til et tidligere arbeidsmiljø, er det kun syreskader, altså erosjoner, som regnes som yrkesskader i dag. Reparasjon av erosjoner dekkes helt eller delvis av HELFO og arbeidsgivers forsikring, mens skadelig attrisjon dekkes delvis av HELFO under visse forutsetninger.

Mer selvforskyldte skader kan man få hvis man børster tenner på en måte, og så hardt at det medfører abrasjon og at tannkjøttet trekker seg tilbake, kalt gingival retraksjon. Tannbørsten kan da børste bort litt av tannkjøttsranden slik at roten under tannkronen blir synlig og børsten sager seg inn i tannen mellom emaljen og tannkjøttsranden og lager en kileformet skade/defekt, altså abrasjon, her.

Forebygging

Tidligere var årsakene til slike skader ofte yrkesrelatert, ettersom folk arbeidet i støvfylte miljøer som kunne føre til attrisjon, sure miljøer som kunne føre til erosjon og kombinasjoner av disse. Arbeidsmiljøene, verneutstyret og de forebyggende tiltakene er nå så mye bedre at slike yrkesrelaterte skader ikke lenger er vanlig. Likevel forekommer det sporadisk hos eldre arbeidstakere.

Personlig forebygging av slike skader er å minske effekten av de tre påvirkningene. Drikke mindre sure drikker, spesielt om natten når spyttproduksjonen er minst. Spyttet nøytraliserer syren, og dessuten fortynnes syren i mer spytt enn i mindre. Støv kan fjernes fra luften ved hjelp av vann. Attrisjon kan forebygges ved hjelp av bittskinner laget hos tannlegen. Det kan være mulig å få refusjon fra HELFO for slike skinner. Pusseskader kan forebygges ved å endre pussevaner, bruke mindre harde børster og mindre hardt press på børsten over tid, samt bruke tannpasta med mindre eller ikke noe slipemidler i.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg