tannslitasje

Tannslitasje er mekanisk og kjemisk slitasje på tennene etter langvarig påvirkning. De vanligste slitasjeskadene er attrisjon, abrasjon og erosjon.

Årsaker

Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir slike skader. Tenner som er utsatt for syre slites også lettere ned om man jobber i støvfylte miljøer. Om man i tillegg har uvane med å «gnisse tenner» om natten, kalt bruksisme, eller biter hardt sammen under harde tak på arbeidsplassen og andre steder vil også dette øke faren for attrisjon. Selv om slike skader kan føres tilbake til et tidligere arbeidsmiljø, er det kun syreskader, altså erosjoner, som regnes som yrkesskader i dag. Reparasjon av erosjoner dekkes helt eller delvis av HELFO og arbeidsgivers forsikring.

Mer selvforskyldte skader kan man få hvis man børster tenner på en måte, og så hardt at det medfører abrasjon og at tannkjøttet trekker seg tilbake, kalt gingival retraksjon. Tannbørsten kan da børste bort litt av tannkjøttsranden slik at roten under tannkronen blir synlig og børsten sager seg inn i tannen mellom emaljen og tannkjøttsranden og lager en kileformet skade/defekt, altså abrasjon, her.

Tidligere var årsakene til slike skader ofte yrkesrelatert, ettersom folk arbeidet i støvfylte miljøer som kunne føre til attrisjonellersure miljøer som kunne føre til erosjon. Arbeidsmiljøene og verneutstyret er nå så mye bedre at slike yrkesrelaterte skader ikke lenger er vanlig. Likevel forekommer det sporadisk hos eldre arbeidstakere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg