Gingival retraksjon er når tannkjøttet trekker seg oppover (i overkjeven) og nedover (i underkjeven) langs roten på tannen og man kan se roten som et gulere område mellom tannkronen (med emalje) og tannkjøttet (gingiva).

Gingival retraksjon skjer ofte etter hvert som man blir eldre og forårsaker sjelden problemer, annet enn tidvis ising. Men, når roten eksponeres mot munnhulen blir den også utsatt for syreangrep som svekker dens overflate og som videre kan medføre abrasjon. Man kan også få rotcaries i disse retraksjonene, siden det ikke er noen beskyttende emalje her, hvis munnhygienen er utilstrekkelig.

Årsaken til gingival retraksjon er oftest hard tannpussing, men kan også være tannstillingsfeil, periodontitt eller betennelse rundt et tannimplantat (periimplantitt). I den senere tid er man også blitt klar over at kjeveortopedisk behandling (regulering), hvor tennene skal flyttes mot kinnet siden det er for dårlig plass til dem i selve kjevekammen, kan det oppstå retraksjon på spesielt underkjevens fortenner. Man vet ikke helt grunnen til dette enda.

Behandlingen av de minst uttalte retraksjonene er å lære pasienten hvordan man skal holde de ordentlig rene. Defekter som er moderate til alvorlige kan behandles kirurgisk med transplantasjon av hardt tannkjøtt fra ganen eller at man prøver kirurgisk å gjenskape ben på den eksponerte rotoverflaten ved hjelp av kunstig eller pasientens eget ben – såkalt benregenerasjon.

Er retraksjonen så alvorlig at benet er forsvunnet helt ned til (eller nedenfor) rotspissen er tannen tapt og man må fjerne den og erstatte den med en protetisk erstatning. En helt selvfølgelig del av behandlingen av en gingival retraksjon er å sørge for at pasienten får nok fluor i form av tannpasta, skyllevann, tabletter eller andre fluorholdige produkter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg