adenoide vegetasjoner

Adenoide vegetasjoner. Forstørret adenoid, ofte med kronisk infeksjon, kan være årsak til nesetetthet hos barn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Adenoide vegetasjoner er normalt forekommende ansamling av lymfatisk vev i nesesvelget. Adenoide vegetasjoner er størst hos barn i 3–8-årsalderen, og er av betydning for utvikling av immunitet i luftveienes slimhinner. Normalt tilbakedannes de adenoide vegetasjonene i ungdomsårene.

Faktaboks

Uttale
adenoˈide vegetasjoner
Etymologi
Av gresk aden, ‘kjertel’, eidos, ‘form’
Også kjent som

barnepolypper, falske mandler, svelgmandelen

Adenoide vegetasjoner kan være forstørret og hindre pusting gjennom nesen. Barnet vil da til vanlig puste med åpen munn og virke forkjølet. Talen er preget av nesetetthet, og søvnen er urolig med snorking. De adenoide vegetasjonene vil ofte være kronisk infisert og gi svullen slimhinne i øretrompeten som forbinder mellomøret med nesesvelget.

Det antas at adenoide vegetasjoner disponerer for infeksjoner i de øvre luftveier og i ørene, spesielt mellomørebetennelse, som er den hyppigste årsak til hørselnedsettelse hos barn. Medfører også appetittløshet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne. Med munnpusting og sen språkutvikling som følge av nedsatt hørsel kan disse barna ofte bli tatt for å være funksjonshemmet.

Ved symptomer på forstørrede adenoide vegetasjoner bør disse fjernes kirurgisk. Operasjonen gjøres i generell anestesi (narkose), og det er som regel ikke nødvendig med innleggelse i sykehus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg