adenoide vegetasjoner

Adenoide vegetasjoner. Forstørret adenoid, ofte med kronisk infeksjon, kan være årsak til nesetetthet hos barn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Adenoide vegetasjoner. av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Adenoide vegetasjoner, barnepolypper, falske mandler, også kalt svelgmandelen, normalt forekommende ansamling av lymfevev i nesesvelget. Er størst hos barn i 3–8-årsalderen, og er av betydning for utvikling av immunitet i luftveienes slimhinner. Normalt tilbakedannes den i ungdomsårene.

Faktaboks

Uttale
adenoˈide vegetasjoner

Svelgmandelen kan være forstørret og hindre pusting gjennom nesen. Barnet vil da til vanlig puste med åpen munn og virke neseforkjølet. Talen er preget av nesetetthet, og søvnen er urolig med snorking. Den forstørrede svelgmandelen vil ofte være kronisk infisert og gi svullen slimhinne i Eustachius' rør som forbinder mellomøret med nesesvelget. Det antas at adenoide vegetasjoner diponerer for infeksjoner i de øvre luftveier og i ørene, spesielt mellomørekatarr, som er den hyppigste årsak til hørselnedsettelse hos barn. Medfører også appetittløshet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne. Med munnpusting og sen språkutvikling som følge av nedsatt hørsel kan disse barna ofte bli tatt for å være funksjonshemmet.

Ved symptomer på forstørret svelgmandel bør den fjernes kirurgisk. Operasjonen gjøres i narkose, og det er som regel ikke nødvendig med innleggelse i sykehus.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg