Adenoide vegetasjoner, barnepolypper, falske mandler, også kalt svelgmandelen, normalt forekommende ansamling av lymfevev i nesesvelget. Er størst hos barn i 3–8-årsalderen, og er av betydning for utvikling av immunitet i luftveienes slimhinner. Normalt tilbakedannes den i ungdomsårene.

Svelgmandelen kan være forstørret og hindre pusting gjennom nesen. Barnet vil da til vanlig puste med åpen munn og virke neseforkjølet. Talen er preget av nesetetthet, og søvnen er urolig med snorking. Den forstørrede svelgmandelen vil ofte være kronisk infisert og gi svullen slimhinne i Eustachius' rør som forbinder mellomøret med nesesvelget. Det antas at adenoide vegetasjoner diponerer for infeksjoner i de øvre luftveier og i ørene, spesielt mellomørekatarr, som er den hyppigste årsak til hørselnedsettelse hos barn. Medfører også appetittløshet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne. Med munnpusting og sen språkutvikling som følge av nedsatt hørsel kan disse barna ofte bli tatt for å være funksjonshemmet.

Ved symptomer på forstørret svelgmandel bør den fjernes kirurgisk. Operasjonen gjøres i narkose, og det er som regel ikke nødvendig med innleggelse i sykehus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.