Lymfocytter
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Lymfatisk vev er vev som er spesielt rikt på lymfocytter, en type hvite blodceller.

Faktaboks

Uttale
lymfˈatisk vev
Også kjent som

lymfoid vev

Sentralt eller primært lymfatisk vev

Thymus
Thymus er en del av det primære lymfatiske vevet hvor T-celler modnes.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Sentralt eller primært lymfatisk vev består av thymus og benmargen. Her dannes og modnes nye lymfocytter fra umodne forløpere. T-lymfocytter dannes i thymus, mens B-lymfocytter, NK-celler og de aller tidligste forstadiene av T-lymfocytter dannes i benmargen.

Perifert lymfatisk vev

Perifert lymfatisk vev deles inn i sekundært lymfatisk vev (induksjonsvev) og tertiært lymfatisk vev (effektorvev).

Sekundært lymfatisk vev

Sekundært lymfatisk vev består først og fremst av lymfeknuter, hvit pulpa i milten, mandlene og peyerske plakk. Det sekundære lymfatiske vevet virker som «kontrollposter». Her vandrer lymfocytter stadig innom, som et ledd i overvåkningen mot inntrengere (virus, bakterier og andre mikroorganismer).

Tertiært lymfatisk vev

Tertiært lymfatisk vev består først og fremst av det løse bindevevet (lamina propria) under overflateepitelet som dekker tarmene og luftveiene. Hit vandrer lymfocytter som er stimulert av antigen i peyerske plakk. Disse lymfocyttene bidrar til å hindre at mikroorganismer trenger inn i kroppen gjennom tarm- og luftveisepitelet.

Sykdom i lymfatisk vev

Lymfatisk vev kan være opphavssted og sete for forskjellige typer kreft, slik som lymfomer og visse typer leukemier.

Lymfatisk vev hos dyr

Hos ungfugl forekommer et sekklignende lymfatisk organ, bursa fabricii, i tilknytning til det bakre tarmavsnittet, kloakken. Sekken er et produksjonssted for lymfocytter og antistoffer og antas å ha en oppgave svarende til thymus hos pattedyr. Sekken tilbakedannes når kjønnsmodningen inntrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg