mellomørebetennelse

Øre. Høyre øre med skallebenet gjennomskåret, sett forfra.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Mellomørebetennelse er en fellesbetegnelse for betennelsessykdommer i mellomøret. Mellomørebetennelse forekommer i akutt og kronisk form. De fleste har hatt én eller flere mellomørebetennelser i småbarnsperioden.

Faktaboks

Også kjent som
otitis media

Årsaken

Årsaken til mellomørebetennelse er virus eller bakterier, for eksempel pneumokokker.

Diagnosen

Mellomørebetennelse. Tegningene illustrerer to av de mulige komplikasjonene ved kronisk mellomørebetennelse. A) Slimhinnepolypper, som har trengt ut i ytre øregang gjennom den perforerte trommehinnen. B) Kolesteatom, en svulstlignende dannelse som ved sin vekst kan ødelegge øreknoklene.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Diagnosen stilles på grunnlag av sykehistorie og kliniske undersøkelser. Det er spesielt viktig å undersøke trommehinnen, noe som ofte gjøres ved hjelp av otoskop.

Akutt mellomørebetennelse

Mellomørebetennelse. A) Normal trommehinne, slik som den sees i otoskopet. B) Trommehinnens utseende ved en bakteriell betennelse i mellomøret. Hinnen er sterkt rød og hvelvet utover, og det er inntrådt spontan perforasjon, slik som det er vist ved den lille pussdråpen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Akutt mellomørebetennelse var helt opp til 1960-årene regnet som en alvorlig sykdom som blant annet kunne føre til døvhet, eventuelt mastoiditt. I dag regnes akutt mellomørebetennelse for en godartet sykdom som ofte spontanhelbredes.

Symptomene

Symptomene er smerter, nedsatt hørsel og feber. Smertene skyldes trykk på trommehinnen fra ansamling av puss i mellomøret. Hvis det går hull på trommehinnen av seg selv (spontanperforasjon) vil det renne puss fra øregangen, og smertene opphører.

Behandling

Ved sterke smerter og høy feber er behandlingsalternativene å lage hull på trommehinnen (paracentese) for å skaffe avløp for puss, og/eller antibiotika. Valg av antibiotika gjøres som regel på grunnlag av en bakteriologisk prøve, eventuelt må førstevalg av antibiotika være penicillin. Hørselen vil som regel normaliseres etter tre til fire uker.

Alvorlig kronisk mellomørebetennelse

Symptomene

Symptomene på kronisk mellomørebetennelse, alvorlig form (otitis media chronica cum cholesteatoma) er langvarig renning av stinkende puss fra øret og som oftest nedsatt hørsel.

Slimhinnen i mellomøret er delvis erstattet av flerlaget, forhornet plateepitel. Det avstøtte, forhornede plateepitelet samler seg i mellomøret til kolesteatom. Kolesteatomet er infisert og bryter ned det omgivende benvevet ved en prosess forårsaket av enzymer. Bennedbrytingen kan gi komplikasjoner:

Behandlingen

Behandlingen er kirurgisk. Målet er å fjerne kolesteatomet for å hindre komplikasjoner og sjenerende, stinkende puss, eventuelt å rekonstruere mellomøret og trommehinnen for å bedre hørselen.

Mindre alvorlig kronisk mellomørebetennelse

Symptomene

Symptomene på den mindre alvorlige formen av kronisk mellomørebetennelse (otitis media chronica simplex) er langvarig renning av puss fra øret og som oftest nedsatt hørsel. Det er ingen omdannelse av slimhinnen i mellomøret. Selv om hørselen ofte er nedsatt som følge av hull på trommehinnen, betennelse og fortykket slimhinne i mellomøret, er komplikasjonene sjeldne. Sekresjon fra øregangen forekommer som regel i forbindelse med øvre luftveisinfeksjoner, og sekretet har vanligvis ingen sjenerende lukt.

Behandlingen

Behandlingen er kirurgisk og tar sikte på å lukke hullet (perforasjonen) i trommehinnen. Metoden kalles myringoplastikk.

Sekretorisk otitt

Mellomørebetennelse. Hos barn med nedsatt hørsel som følge av sekretorisk otitt, kan man sette inn ventilasjonsrør («dren») i trommehinnen. Inngrepet gjøres i narkose. Røret sikrer den ventilasjon av mellomøret som normalt skal skje gjennom øretrompeten. Røret faller vanligvis ut av seg selv innen et år etter operasjonen.

Av /NTB Scanpix ※.

En spesiell form for kronisk mellomørebetennelse er sekretorisk otitt. Ved denne betennelsen fylles mellomøret med mer eller mindre seigtflytende væske, og det eneste symptomet er nedsatt hørsel. Tilstanden er vanligst hos små barn, og normalisering skjer ofte spontant. Dersom hørselstapet vedvarer, kan man gjøre paracentese med innleggelse av ventilasjonsrør i trommehinnen (dren). Hos voksne kan sekretorisk otitt være uttrykk for alvorlig underliggende sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg