Svelg.

Svelg. Lengdesnitt gjennom svelget (pharynx) som viser organene omkring svelgåpningen (isthmus faucium).

Av /KF-arkiv ※.

Mandlene er en ansamling av lymfatisk vev rundt hele svelgområdet, kledd med munnslimhinne. Man kaller dem også tonsiller og skiller mellom ganemandlene, svelgmandelen og tungetonsillen.

Faktaboks

Uttale
tonsˈill
Etymologi
av latin tonsilla, ‘(hals)mandel’
Også kjent som
halsmandel mandel tonsilla tonsillae

Beliggenhet

Ganemandlene (tonsillae palatinae – poulærbetegnelsen skyldes størrelseslikheten med en mandel) er de største. Det er en ganemandel på hver side av svelgåpningen i en nisje mellom den fremre og den bakre ganebuen. Svelgmandelen (tonsilla pharyngea) er øverst i svelget mellom de to åpningene av øretubene. En mindre tonsillansamling, tubemandelen (tonsilla tubaria), finnes også rundt kanten av øretubenes åpning. Tungetonsillen (tonsilla lingualis) består av ansamlinger av lymfatisk vev bak på tungeroten.

Funksjon

Tonsillene danner et forsvar mot mikroorganismer, som kan trenge inn gjennom munnen og nesen, både for luftveiene og for fordøyelseskanalen.

Sykdom

Tonsillene har fordypninger i overflaten (krypter) hvor det kan oppstå infeksjoner. Når tonsillene infiseres, hovner de opp og gir svelgesmerter. En infeksjon i svelgtonsillen (se adenoide vegetasjoner) kan forårsake at luftpassasjen gjennom bakre nesehule vanskeliggjøres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg