Mandlene er en ansamling av lymfatisk vev rundt hele svelgområdet, kledd med munnslimhinne. Man skiller mellom ganemandlene, svelgmandelen, tonsilla tubaria og tungetonsillen.

Ganemandlene (tonsillae palatinae; poulærbetegnelsen skyldes størrelseslikheten med en mandel) er de største. Det er en ganemandel på hver side av svelgåpningen i en nisje mellom ganebuene. Svelgmandelen (tonsilla pharyngea) er øverst i svelget mellom de to åpningene av øretubene. En mindre tonsillansamling finnes også langs kanten av øretubenes åpning (tonsilla tubaria). Tungetonsillen (tonsilla lingualis) består av ansamlinger av lymfatisk vev bak på tungeroten.

Tonsillene danner et forsvar mot mikroorganismer, som kan trenge inn gjennom munnen og nesen, både for luftveiene og for fordøyelseskanalen.

Tonsillene har fordypninger i overflaten (krypter) hvor det kan oppstå infeksjoner. Når tonsillene infiseres, hovner de opp og gir svelgesmerter. En infeksjon i svelgtonsillen (se adenoide vegetasjoner) kan forårsake at luftpassasjen gjennom bakre nesehule vanskeliggjøres.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.