Administrativ observasjon, betegnelse for tvungen innleggelse av en person til observasjon av sinnstilstanden i sykehus i henhold til lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (psykisk helsevernloven). Administrativ observasjon brukes dersom en lege etter personlig undersøkelse er i tvil om vilkårene for tvunget psykisk helsevern er til stede og anser videre undersøkelse nødvendig. I slike tilfeller kan offentlig myndighet eller den nærmeste (ektefelle, registrerte partner, person som lever i et ekteskapslignende eller partnerskapslignende samboerskap med vedkommende, myndige barn, foreldre eller den som har foreldreansvaret, myndige søsken, besteforeldre, verge eller hjelpeverge) begjære at vedkommende skal undersøkes ved institusjon godkjent for formålet (§3-6).

En administrativ undersøkelse (observasjon) kan ikke vare ut over 10 dager fra undersøkelsens begynnelse uten vedkommendes samtykke (psykisk helsevernloven §3-8), men pasienten kan overføres til tvungent psykisk helsevern (§3-1) hvis kriteriene for dette er oppfylt (§3-3). Vilkårene for tvungent psykisk helsevern er at det foreligger en alvorlig sinnslidelse, og at visse tilleggskriterier er oppfylt (se psykisk helsevern). I motsatt fall må personen ved observasjonens slutt enten utskrives eller overføres til videre frivillig behandling (§ 4).

I praksis brukes administrativ observasjon ved akutte psykoser, forvirringstilstander, alvorlig selvmordsfare eller uklare psykiske tilstander hvor sikker psykiatrisk diagnostikk ansees avgjørende for å unngå mulig skade og finne frem til nødvendig og riktig omsorg og behandling. Administrativ observasjon brukes vanligvis ved psykiatriske klinikker og sykehus, men kan også brukes i sykehjem, sykestue og vanlige sykehus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.