Adopsjonsundersøkelser, brukes ved siden av familieundersøkelser (forekomst av sykdom i en familie) og tvillingundersøkelser (forekomst av sykdom hos eneggede (monozygote) versus toeggede (dizygote) tvillinger) innenfor blant annet i psykiatri for å kartlegge betydningen av oppvekstmiljø i forhold til arv (genetikk) for forekomst av sykdom.

Fokus kan være på sykelighet hos biologiske foreldre i forhold til adopsjonsforeldre. Man kan også undersøke sykelighet hos bortadopterte hvis biologiske foreldre var syke og sammenligne med sykelighet hos bortadopterte hvis biologiske foreldre var friske. Ved såkalte kryssfostringsundersøkelser sammenligner man sykelighet hos bortadopterte barn av syke foreldre, hvor barnet ble adoptert til friske foreldre, med sykeligheten til barn adoptert fra friske biologiske foreldre, men som ble bortadoptert til syke foreldre.

Adopsjonsundersøkelser har (sammen med tvillingstudier) blant annet vist at ved schizofreni er det en betydelig genetisk risiko for sykdomsutvikling uavhengig av oppvekstmiljø, men at oppvekstmiljø også kan ha betydning for frembrudd av sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg