Adopsjonsundersøkelser, brukes ved siden av familieundersøkelser (forekomst av sykdom i en familie) og tvillingundersøkelser (forekomst av sykdom hos eneggede (monozygote) versus toeggede (dizygote) tvillinger) innenfor psykiatri for å kartlegge betydningen av oppvekstmiljø i forhold til arv (genetikk) for forekomst av sykdom.

Fokus kan være på sykelighet hos biologiske foreldre i forhold til adopsjonsforeldre (fokus på biologiske foreldre versus adopsjonsforeldre). Man kan også undersøke sykelighet hos bortadopterte hvis biologiske foreldre var syke og sammenligne med sykelighet hos bortadopterte hvis biologiske foreldre var friske (fokus på bortadopterte). Ved den såkalte kryssfostringsundersøkelsen sammenligner man sykelighet hos bortadopterte barn av syke foreldre, hvor barnet ble adoptert til friske foreldre, med sykeligheten til barn adoptert fra friske biologiske foreldre, men som ble bortadoptert til syke foreldre.

Adopsjonsundersøkelser har (sammen med tvillingstudier) blant annet vist at ved schizofreni er det en betydelig genetisk risiko for sykdomsutvikling uavhengig av oppvekstmiljø, men at oppvekstmiljø også kan ha betydning for frembrudd av sykdommen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.