Amalgamisme er en populær betegnelse for et diffust symptombilde med for eksempel søvnforstyrrelser, tretthet, slapphet, hukommelsessvikt, angst, hodepine, muskel- og leddsmerter, mage- og tarmplager, utslett, «immunforstyrrelser», hjerteproblemer og nyresykdom, foruten lokale besvær og reaksjoner i munnen. Amalgamsyndromet er satt i sammenheng med lekkasje av kvikksølv fra amalgamfyllinger, og allergisk, galvanisk (elektriske strømmer) eller toksisk virkning på kroppen.

Faktaboks

Uttale
amalgamˈisme
Også kjent som
mikromerkurialisme

Det mangler allment aksepterte kriterier for symptombildet og sammenhengen mellom de aktuelle over 60 symptomer/sykdommer og amalgam er svært omdiskutert. Helsemyndighetene har forbudt bruk av kopperamalgam og heller ikke bruk av vanlig amalgam er nå anbefalt som tannfyllingsmateriale, spesielt ikke til gravide. Fjerning av amalgam angis å hjelpe enkelte pasienter, men virkemåten og årsakssammenhengen er fortsatt uklar. I dag er det mest aktuelt med utskifting av amalgamfylling der fyllingen har direkte kontakt med en lichenoid slimhinneforandring, men også her er effekten usikker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg