søvnforstyrrelser

Artikkelstart

Søvnforstyrrelser er en fellesbetegnelse for en gruppe sykdommer som er kjennetegnet ved forstyrret evne til å sovne inn, sove uavbrutt eller tendens til å sove for mye.

Faktaboks

Også kjent som
dyssomnier

Primære søvnforstyrrelser

Ved primære søvnforstyrrelser (primær insomni) har personen problemer med å sovne inn, sove natten gjennom eller føle seg uthvilt etter søvnen uten at det kan påvises noen spesifikk årsak. Forbigående primær insomni er vanlig ved stress og påkjenninger. Eldre klager oftere over søvnproblemer enn yngre, selv om elektrofysiologiske undersøkelser av søvnen (polysomnografi) ikke viser mer forstyrrelser enn hos yngre. God søvnhygiene vil ofte være tilstrekkelig for å normalisere søvnen, men kortvarig bruk av sovemidler (for eksempel benzodiazepiner) kan være til hjelp i noen tilfeller. Bruk av søvnbefordrende midler over lengre tid (måneder) er oftest unødvendig og skaper ofte problemer.

Primær hypersomni

Ved primær hypersomni (for mye søvn) sover personen mer enn vanlig eller om dagen i tillegg til natten uten at det kan påvises noen psykisk eller legemlig sykdom som kan forklare søvnproblemene. Til tross for at personen sover mye, har han problemer med å fungere. Hyppigheten av primær hypersomni i befolkningen er ikke kjent. 5–10 prosent av personer som oppsøker søvnklinikker, har primær hypersomni. Antagelig skyldes primær hypersomni en familiær disposisjon. Behandlingen består vanligvis i søvnhygiene, og i noen tilfeller medikamenter.

Søvnproblemer i tilknytning til døgnrytmen

Ved søvnproblemer i tilknytning til de cirkadianske rytmer (døgnrytmer) er det et misforhold mellom personens egen søvn–våkenhetsrytme og omgivelsenes døgnrytme. Det kan skyldes skiftarbeid, rask forflytning mellom ulike tidssoner (jet lag) eller en medfødt forsinkelse i søvnfasen som gjør at personen bare klarer å sovne inn og sove betydelig senere enn andre mennesker som lever i samme tidssone. Søvnforstyrrelser i tilknytning til cirkadianske rytmer er vanlige. De forekommer hos opptil 70 prosent av unge mennesker og hos opptil 60 prosent av skiftarbeidere. Forstyrrelser i søvnen ved skiftarbeid og tidssoneforskyvninger blir minst hvis personen forskyver døgnet med klokken.

Andre søvnforstyrrelser

Narkolepsi og søvnforstyrrelser i tilknytning til pusten (se søvnapné) inngår også i fellesbetegnelsen søvnforstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg