Autoerotikk er uttrykk for erotisk/seksuell opphisselse rettet mot en selv og er det motsatte av alloerotisme. Betegnelsene er lite i bruk.

Faktaboks

Uttale
autoerotˈisme

Det diskuteres om autoerotikk oppstår spontant uten ytre seksuelle stimuli, eller om en fantasi eller et sanseinntrykk har satt prosessen igang. Ifølge Sigmund Freud er autoerotikk medfødt, «et tidlig stadium av libido». Ifølge Karl Abraham blir den autoerotiske aktivitet manifest gjennom den orale sugeperiode.

Den mest vanlige former for autoerotikk er beføling av kroppen, eller kjønnsorganer gjennom onani (masturbasjon). Autoerotikk kan også være at en fremstiller kroppen på måter, for eksempel klær eller sko, som en selv finner seksuelt opphissende gjennom speilbilder eller beføling.

Autoerotisme ses noen ganger i tilslutning til kjønnskryssing og gis da gjerne betegnelser som autoandrofili (tenner på seg selv som mann/mannlig/maskulin) eller autogynefili (tenner på seg selv som kvinne/kvinnelig/feminin).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg