Libido er kjønnsdrift, seksuelt begjær. I moderne bruk ble termen innført av Sigmund Freud og den psykoanalytiske tradisjonen innen psykologien og psykoterapien.

Faktaboks

Uttale
libˈido

Dagens begrepsinnhold

Den freudianske og psykoanalytiske libidoteori er ikke lenger allment akseptert som forklaring på normal og avvikende seksuell atferd, og den har i dag derfor kun historisk interesse. Libidobegrepet brukes nå mer om seksuell lyst og begjær. Nedsatt libido er et av de hyppigste seksuelle problemer, med flere mulige årsaker både av fysisk og psykisk art.

Freud og den psykoanalytiske tradisjon

Freud oppfattet libido som en av grunndriftene, en psykisk drivkraft og energiform forbundet til individets søken etter lystopplevelse. Energien er av instinktiv art, grunnleggende for livsutfoldelsen og biologisk forankret. I sin mest rendyrkede form ytrer libido seg i trangen til seksuell utfoldelse.

Freud mente at libido er den «primitive» instans i personligheten (id i psykoanalysen) i motsetning til overjeget (superego), som representerer samvittigheten og den moralske kontrollinstans, mens jeg'et (ego) representerer den realitetskonfronterende megleren mellom de to instansene, som ofte er i konflikt med hverandre.

Libidoenergien ytrer seg ifølge Freud på karakteristiske måter gjennom barnets utvikling og knyttes til bestemte kroppsopplevelser. Den orale fasen kjennetegnes av intens lystopplevelse knyttet til leppene og munnen. Den anale er forbundet med endetarmsåpningen og lystopplevelser knyttet til funksjonene i dette organområdet, den falliske til kjønnsorganene, og den genitale til en mer helhetlig voksen og moden forvaltning av den seksuelle energien.

Ifølge psykoanalytisk teori kan libido som driftsenergi sublimeres ved at energien knyttes til annen aktivitet enn den direkte seksuelle lysttilfredsstillelse, for eksempel intellektuell eller kunstnerisk aktivitet. Libido kan også knyttes til forskjellige objekter, for eksempel fetisjistiske gjenstander som sko, gummi, isolerte kroppsdeler (se fetisjisme), og på den måten gi opphav til seksuelle avvikstilstander.

Fortrengning av libido kan ifølge psykoanalytisk teori gi opphav til nevrotiske reaksjonsmønstre og personlighetsforstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg