Onani er tilfredsstillelse av seksuelle behov og lyster ved stimulering av egne kjønnsorganer. Det vanligste er beføling og gnidning av kjønnsorganene med hendene, men også andre hjelpemidler kan benyttes, for eksempel puter eller dyner som presses opp i skrittet samtidig som personen foretar rytmiske bevegelser av kroppen.

Faktaboks

Uttale
onanˈi
Etymologi

etter Onan

Onani sees hos småbarn helt ned i spedbarnsalder, men aktiviteten kulminerer omkring 3–4-årsalder, hvor barnet ikke sjelden onanerer åpenlyst og hvor det åpenbart opplever lystpregede følelser.

I pubertetsårene skjer det en styrkelse av den erotiske lyst. Det fører til en betydelig onani-aktivitet. Onanien kan dels foregå i form av isolert egenaktivitet, dels forekommer det i grupper. Gjensidig onani er normalt forekommende og ikke tegn på at personene er homofile eller latent homofile.

Onani i voksen alder forekommer delvis som surrogat for mangel på en partner, dels må det betraktes som en seksuell variasjonsform i de tilfeller personen har en partner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Bjørn Skauge

Hei!Såvidt jeg kan forstå omtaler SNL begrepene onani og masturbasjon som synonymer. Men er de det? Jeg trodde at onani avbrutt samleie, mens masturbasjon er selvtilfredsstillelse.Bjørn

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Bjørn,Det er riktig at disse begrepene brukes synonymt. Se blant annet artikkel hos helsenett.no: http://www.helsenett.no/index.php?option=com_content&view=article&id=1344&Itemid=92Når det gjelder avbrutt samleie brukes også fagutrykket 'coitus interruptus' (latin), men det er vel lite brukt i dagligtale. Se vår artikkel om dette her: http://snl.no/coitus_interruptusMvhMarte Ericsson RysteRedaktør

skrev Kay Jacobsen

Er tidligere sexologistudent på UIO. Fikk der opplyst at bare 50 prosent av kvinnene får orgasme. Og at det blir arrangert masturbasjonsgrupper som hjelper. Kontakt Psykologisk Institutt. kay.

skrev Elsa Almås

Det arrangeres masturbasjonsgrupper etter modell av Betty Dodson, men jeg tror ikke det arrangeres slike grupper i Norge. Disse gruppene baserer seg på bruk av vibrator, som ofte innebærer kraftig stimulering. Mange har nytte av dette, men det kan bli problematisk å oppleve virkning av mildere former for stimulering. Det har også vært arrangert en del gruppeterapier for å hjelpe kvinner til å få orgasme. Det ble gjort en del studier på 1970-tallet som viste god effekt. Du kan lese om disse i rapport fra Nasjonalt Kunnskapssenter for Helsetjenesten: Landmark et al.: Effekter av seksualterapeutiske intervensjoner for seksuelle problemer (2012)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg