Onani er tilfredsstillelse av seksuelle behov og lyster ved stimulering av egne kjønnsorganer. Det vanligste er beføling og gnidning av kjønnsorganene med hendene, men også andre hjelpemidler kan benyttes, for eksempel puter eller dyner som presses opp i skrittet samtidig som personen foretar rytmiske bevegelser av kroppen.

Onani sees hos småbarn helt ned i spedbarnsalder, men aktiviteten kulminerer omkring 3–4-årsalder, hvor barnet ikke sjelden onanerer åpenlyst og hvor det åpenbart opplever lystpregede følelser.

I pubertetsårene skjer det en styrkelse av den erotiske lyst. Det fører til en betydelig onani-aktivitet. Onanien kan dels foregå i form av isolert egenaktivitet, dels forekommer det i grupper. Gjensidig onani er normalt forekommende og ikke tegn på at personene er homofile eller latent homofile.

Onani i voksen alder forekommer delvis som surrogat for mangel på en partner, dels må det betraktes som en seksuell variasjonsform i de tilfeller personen har en partner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. januar 2012 skrev Bjørn Skauge

Hei!

Såvidt jeg kan forstå omtaler SNL begrepene onani og masturbasjon som synonymer. Men er de det? Jeg trodde at onani avbrutt samleie, mens masturbasjon er selvtilfredsstillelse.

Bjørn

13. januar 2012 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Bjørn,

Det er riktig at disse begrepene brukes synonymt. Se blant annet artikkel hos helsenett.no: http://www.helsenett.no/index.php?option=com_content&view=article&id=1344&Itemid=92

Når det gjelder avbrutt samleie brukes også fagutrykket 'coitus interruptus' (latin), men det er vel lite brukt i dagligtale.
Se vår artikkel om dette her: http://snl.no/coitus_interruptus

Mvh
Marte Ericsson Ryste
Redaktør

25. november skrev kay jacobsen

Er tidligere sexologistudent på UIO. Fikk der opplyst at bare 50 prosent av kvinnene får orgasme. Og at det blir arrangert masturbasjonsgrupper som hjelper. Kontakt Psykologisk Institutt. kay.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.