Onani, (etter Onan), selvtilfredsstillelse, masturbasjon, autoerotikk, tilfredsstillelse av seksuelle behov og lyster ved stimulering av egne kjønnsorganer. Det vanligste er beføling og gnidning av kjønnsorganene med hendene, men også andre hjelpemidler kan benyttes, f.eks. puter eller dyner som presses opp i skrittet samtidig som personen foretar rytmiske bevegelser av kroppen.

Onani sees hos småbarn helt ned i spedbarnsalder, men aktiviteten kulminerer omkring 3–4-årsalder, hvor barnet ikke sjelden onanerer åpenlyst og hvor det åpenbart opplever lystpregede følelser.

I pubertetsårene skjer det en styrkelse av den erotiske lyst hos de fleste gutter og mange jenter. Det fører til en betydelig onani-aktivitet. Onanien kan dels foregå i form av isolert egenaktivitet, dels forekommer det i grupper. Gjensidig onani er normalt forekommende og ikke tegn på at personene er homofile eller latent homofile.

Onani i voksen alder forekommer delvis som surrogat for mangel på en partner, dels må det betraktes som en seksuell variasjonsform i de tilfeller personen har en partner.

Onani er ofte ledsaget av skyld- og skamfølelser. Dette må sees på bakgrunn av de holdninger kulturen har overfor fenomenet. Dels har det vært oppfattet som synd og dels som tegn på sykdom. Det har skjedd en betydelig avdramatisering av onanien. Det er grunn til å tro at det bl.a. vil føre til en reduksjon i skam- og skyldfølelsene. Onani er så vel fysisk som psykisk uskadelig.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  12. januar 2012 skrev Bjørn Skauge

  Hei!

  Såvidt jeg kan forstå omtaler SNL begrepene onani og masturbasjon som synonymer. Men er de det? Jeg trodde at onani avbrutt samleie, mens masturbasjon er selvtilfredsstillelse.

  Bjørn

  13. januar 2012 svarte Marte Ericsson Ryste

  Hei Bjørn,

  Det er riktig at disse begrepene brukes synonymt. Se blant annet artikkel hos helsenett.no: http://www.helsenett.no/index.php?option=com_content&view=article&id=1344&Itemid=92

  Når det gjelder avbrutt samleie brukes også fagutrykket 'coitus interruptus' (latin), men det er vel lite brukt i dagligtale.
  Se vår artikkel om dette her: http://snl.no/coitus_interruptus

  Mvh
  Marte Ericsson Ryste
  Redaktør

  Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

  Du må være logget inn for å kommentere.